Caraş-Severin, Romania

HERCULANE – Un grant de 10.000 de euro va ajunge la Herculane Project, ca urmare a includerii Băilor Neptun în programul „Cele Mai Periclitate 7 Situri de Patrimoniu din Europa în 2022“!

Recent, Băile Neptun s-au aflat printre cele 12 situri candidate selectate pentru lista scurtă din acest an, în urma înscrierii în competiţie a acestor clădiri de patrimoniu de către echipa Asociaţiei Locus. Este desigur, un pas uriaş, având în vedere valoarea culturală a Băilor Neptun, cât şi stadiul avansat de degradare, din care, acest ONG încearcă din răsputeri să le scoată.

Marţi, 29 martie, Băile Neptun au fost selectate printre cele mai periclitate 7 situri din Europa în 2022. Lista a fost anunţată în cadrul unui eveniment online găzduit de reprezentanții la nivel înalt ai Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Investiții, cu participarea Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Cele mai periclitate 7 monumente și situri de patrimoniu din Europa în 2022 sunt: Băile Neptun, Băile Herculane-România, Podul Zogu-Albania, Mănăstirea Récollets, Nivelles-Belgia, Orașul Grădină La Butte Rouge de lângă Paris-Franţa, Centrul istoric Stolberg-Germania, Palatul Orléans-Borbón de lângă Cádiz-Spania şi Fortăreața Crèvecoeur, Den Bosch-Olanda.

În discursul său, președintele executiv al Europa Nostra, prof. dr. Hermann Parzinger, a făcut referire şi la situaţia Băilor Neptun din staţiunea Băile Herculane: „Lista celor mai periclitate 7 situri în 2022 acoperă o varietate de situri de patrimoniu – de la un oraș grădină exemplar din secolul al XX-lea până la centrul istoric al unui oraș medieval, grav avariat de inundații, și la o clădire abandonată, dar emblematică, care face parte dintr-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare de pe continentul nostru. Aceste situri sunt amenințate de neglijență, demolări planificate, dezvoltare necorespunzătoare, impactul devastator al dezastrelor naturale sau lipsa finanțării. Prin publicarea acestei liste, dorim să transmitem un mesaj puternic de solidaritate și sprijin comunităților locale și activiștilor pentru patrimoniu care sunt mobilizați pentru a salva aceste situri pe cale de dispariție. Moștenirea culturală a Europei trebuie păstrată nu numai ca o mărturie a trecutului, memoriei și identității noastre comune, ci și ca un catalizator al dezvoltării durabile, al coeziunii sociale și al coexistenței pașnice atât de necesare.“

Promovare europeană

Vizavi de această reuşită, tinerii arhitecţi din Timişoara au arătat ce semnifică de fapt această nominalizare: „Ce semnifică pentru Băile Neptun înscrierea în această listă? Elaborarea unui plan de acțiune alături de un comitet de experți ai Europa Nostra și ai European Investment Bank, primirea unui grant în valoare de 10.000 euro şi promovarea la nivel european a sitului. Această etichetă nu vine cu o recunoaștere negativă, ci cu o șansă pentru noi și pentru administrația locală de a căuta soluții sustenabile și eficiente pentru monument, luând în considerare situația juridică și de proprietate ale acestuia.“

Cei 10 mii de euro sunt mai mult decât bineveniți, fiind exact suma de care aveau nevoie cei de la Herculane Project pentru a finaliza operațiunile în zonele critice ale Băilor!

JCS-Nicoleta Moraru