Caraş-Severin, Romania

Unul nedorit, din punctul de vedere al municipalitatii, dar si al unor oradeni care se simt trasi pe sfoara în urma operatiunii.
„Am primit cereri de la cei care vor sa schimbe destinatia uscatoriilor. Chiar prea multe, de ordinul sutelor. Este deja un flagel. La urma-urmelor este treaba lor, cu conditia sa respecte legea.

Nu putem da acordul pentru amenajarea unei garsoniere daca spatiul este mai mic de 18 mp”, spune ing. Lucia Iacob, sefa Serviciului Autorizari din Primarie, cel care trebuie sa analizeze proiectele de modificare a spatiilor din blocuri. Numai anul trecut au luat nastere 197 de noi spatii locative în fostele uscatorii.

Am fost înselati!


Unii oradeni spun ca asociatiile de proprietari de care apartin au fost înselate în afaceri cu indivizi care au dobândit uscatoriile fara a da ce au oferit. Situatia unui bloc de pe Bulevardul Dacia este, în acest caz, cât se poate de graitoare. Le ploua în casa si au vrut un acoperis deasupra capului, pe bloc.

Au facut demersurile pe care le-au considerat necesare, a început santierul, lucrarile s-au oprit, inexplicabil, toamna trecuta, iar acum temperatura din apartamentele de la ultimul etaj al blocului de pe Dacia 68 depinde de mofturile vremii: când ploua, ploua si în case, când ninge este asteptat un nou sezon umed, cauzat de topirea zapezii. Conditii optime pentru adevarate culturi de mucegai si ciuperci.


Oamenii se plâng ca au fost înselati de un anume Sorin Rad, cel care le-a promis acoperisul în contul unei afeceri ce parea avantajoasa. „Afacerea era sa dam noi uscatoria, iar el, în schimb, sa faca acoperisul, sa zugraveasca scara blocului si sa monteze usa cu termopan la intrare. Când s-a vazut cu contractul în mâna, s-a intabulat pe uscatorie, a transformat-o în garsoniera, a vândut-o cu 15.000 de euro si pe noi ne-a lasat cu ochii-n soare”, spune Florian Popa, rezident al unui apartament din acest bloc.
Vecina sa, Kovacs Marta, are casa într-o stare mult mai jalnica. Tavanul s-a înnegrit de la mucegai în baie, hol si debarale, ciuperci portocalii decoreaza peretii holului. „Din tavanul baii picura apa la dus si în chiuveta chiar si când nu ploua afara.

S-a infiltrat în tavan si se scurge la mine. Acum apa a ajuns si la cei din nivelul de mai jos. La început numaram picaturile. Acum nu mai are sens, ca ploua de peste tot”, spune femeia.

Atentie la contract!


Acoperisul promis este, cam de un an, doar cu bârnele montate, fara tigla si fara burlane. Scarile blocului au fost zugravite cu huma, în bataie de joc, se plâng oamenii. „Problema este ca în contract nu apare nici un termen-limita. Pot face ce au promis când vor, ca nu avem ce face”, spune Ioan Popescu, presedintele asociatiei.

Cristina Ghilea