Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Deputatul social-democrat cărășean Silviu Hurduzeu le cere colegilor de la PNL să lase discuțiile electorale pentru perioada în care ne apropiem de alegeri, considerând că acum sunt teme mult mai presante pentru cetățeni decât modul în care se va vota în 2024!

„Le propun să discutăm mai puțin despre alegerile din 2024 și să vorbim mai mult despre cum să guvernăm pentru cetățeni. Întâi să rezolvăm problemele economice și abia apoi ne pute ocupa și de chestiunile politice sau electorale.“, sună apelul făcut de social-democratul cărășean.

Deputatul crede, totodată, că s-ar putea să fie vorba despre o temă falsă, întrucât „Curtea Constituțională a României s-a mai pronunțat pe subiectul comasării alegerilor locale cu cele parlamentare și a spus că e neconstituțională. Nu poți nici să prelungești mandatele aleșilor locali, nici să devansezi alegerile pentru parlamentari.“, a precizat Silviu Hurduzeu.

Potrivit Codului Administrativ, alegerile locale nu pot fi amânate, mandatul primarului putând fi prelungit doar prin lege organică, în caz de catastrofă, război sau alte situații prevăzute de lege. Chiar dacă ar fi modificată această prevedere, ea n-ar avea efect decât asupra mandatelor viitoare. În plus, alegerile parlamentare nu pot fi devansate deoarece, potrivit Constituției României, alegerile pentru Camera Deputaților și pentru Senat se desfășoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

JCS-T.K.

FOTO: Arhivă CAON