OCNA DE FIER – Pentru că la Ocna de Fier reţeaua de alimentare cu apă este ca şi inexistentă, localnicii se folosesc de fântâni.
Singura apă minerală de trei stele din România, cu conţinut de aur şi de argint, este dată de izvorul Ursoanea, din munţii Dognecei. Din 2016, această apă, de o calitate superioară, este îmbuteliată la Ocna de Fier şi livrată în ţări din întreaga lume. Iar costul ei nu este deloc mic, o sticlă ajungând să se vândă cu zeci de dolari. Cu toate acestea, oamenii din Ocna de Fier nu au acces la acest izvor pentru că, potrivit declaraţiilor primarului Petre Panescu, proiectul privind alimentarea cu apă a localităţii s-a împotmolit din diverse motive.
„Este trasă conducta pe o singură stradă, dar nu curge apă. Nu s-a finalizat proiectul, iar eu vreau să îl închei, pentru a se bucura de apă la robinete întreaga comunitate. Tocmai de aceea am purtat discuţii cu un profesor doctor în hidrologie din Timişoara, care să ne facă o nouă expertiză pentru apele pe care le avem aici, pentru că ştiţi şi dumeavoastră că la Ocna de Fier avem apă cu aur, iar noi suntem nevoiţi să bem din fântâni improprii, a căror apă nu este foarte potabilă. În urma discuţiilor avute cu unii specialişti în domeniu, am înţeles că pentru a fi bună de băut, apa trebuie să provină de la o adâncime de cel puţin 30 de metri. La noi, cam toate fântânile sunt la suprafaţă. Nu ştiu de unde vom obţine finanţare pentru modernizarea reţelei de apă şi extinderea ei, dar vom întocmi un proiect şi vom încerca fie pe PNDL II, dacă se va mai putea, fie pe PNDL III“, ne-a explicat Petre Panescu.
Edilul mai spune că de când s-a deschis fabrica de îmbuteliere a apei la Ocna de Fier, comuna este vizitată de foarte mulţi investitori străini. Unii s-au arătat interesaţi să investească aici, însă despre acest subiect Panescu nu a dorit să vorbească mai mult. „Toţi aceşti oameni care ajung la noi sunt impresionaţi de frumuseţea zonei, însă rămân profund dezamăgiţi de starea proastă a drumului dintre Bocşa şi Ocna de Fier. Acest tronson de şapte kilometri face parte din DJ 586, pentru care s-a făcut şi o licitaţie, câştigată de o firmă din Timişoara. Neserioasă, pentru că nu s-a prezentat pentru a derula lucrările. Consiliul Judeţean Caraş-Severin a trimis notificări, însă pentru că nu a respectat termenul de execuţie, a pierdut garanţia. Cu toate acestea, respectiva firmă s-a prezentat şi la licitaţia pentru tronsonul Ocna de Fier – Bocşa, pe care a şi câştigat-o. Au spus că este legal, dar din moment ce i-ai făcut o notificare, iar tu, ca firmă, nu o respecţi… Nu ştiu ce să mai spun, că nu mă pricep la legi! Din păcate, tot eu sunt înjurat de localnici că firma nu şi-a făcut treaba! Oamenii nu ştiu că nu este drumul meu şi că nu pot interveni pe el!“, a mai spus primarul din Ocna de Fier.