REŞIŢA – Miturile avansate de Guvern că taxa de poluare este compatibilă cu dreptul european s-au spulberat.
Puţină lume ştie că, odată cu pronunţarea hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauzele a doi români, Ioan Tatu (hotărârea din 7 aprilie 2011) şi Iulian Nisipeanu (hotărârea din 7 iulie 2011), s-au spulberat toate miturile avansate de Guvern în perioada 2008-2011, referitoare la o pretinsă compatibilitate a O.U.G. nr. 50/2008 privind taxa de poluare, în toate formele sale, cu dreptul european.
Vă amintiţi că, prin vară, foarte multă lume a cerut în instanţă restituirea taxei de poluare, însă hotărârile tribunalelor erau diferite de la caz la caz, de la judeţ la judeţ. În acest context a fost promovat recursul în interesul legii de către Procurorul General al României şi s-a solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să decidă în sensul că acţiunile judiciare având ca obiect restituirea taxei de poluare sunt inadmisibile dacă cei care au cerut taxa de poluare nu au contestat decizia de calcul a acesteia în 30 de zile de la data emiterii ei de către Finanţe.
În şedinţa din 14 noiembrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia nr. 24 în dosarul nr. 9/2011, a admis recursul în interesul legii şi a stabilit că acţiunea având ca obiect obligarea Instituţiei Prefectului, prin serviciul de specialitate, la înmatricularea autovehiculelor second-hand achiziţionate dintr-un alt stat membru al UE, fără plata taxei de poluare prevăzută de OUG nr.50/2008 şi fără parcurgerea procedurii de contestare a obligaţiei fiscale prevăzută de art.7 din respectiva ordonanţă este admisibilă.
Pe scurt, din Decizia instanţei supreme, se desprind două concluzii: orice cetăţean care îşi va cumpăra un autoturism second-hand nu va mai plăti taxă de poluare şi orice român care a cerut în instanţă restituirea acestei taxe va trebui să îşi primească banii înapoi.
Nina Curiţa