REŞIŢA – Vineri, Primăria Reşiţa a convocat o întâlnire cu reprezentanţii firmelor de asigurări pentru a discuta situaţia blocului afectat de explozia de la începutul acestei săptămâni.
Scopul declarat al evenimentului a fost dat de clarificarea situaţiei în care se află atât cei afectaţi de explozia de pe Aleea Vlădeasa, cât şi cei din blocul de pe Aleea Gugu, unde a avut loc o explozie acum un an. S-au găsit trei soluţii pentru refacerea celor două blocuri: fie vor fi folosiţi banii din asigurări, fie proprietarii vor veni cu bani proprii, fie vor fi făcute demersurile pentru promulgarea unei hotărâri de Guvern prin care să fie alocaţi bani din fondul de urgenţă.
Or, din cele spuse de reprezentanţii a nouă firme de asigurări ce activează în Reşiţa, cât şi potrivit declaraţiilor oamenilor afectaţi, prima variantă este destul de controversată. În primul rând, asigurarea obligatorie a locuinţei, cea în valoare de aproximativ 20 de euro, nu acoperă sub nicio formă efectele exploziei, ci doar calamităţi naturale (cutremur, inundaţii, etc).
Potrivit lui Vasile Cocoşilă, reprezentantul firmei de asigurări la care şapte apartamente, inclusiv cel al femeii decedate, aveau poliţă valabilă, există posibilitatea unor fonduri pe care să le primească oamenii. „Femeia decedată avea încheiată o poliţă facultativă, iar, în cazul în care va fi găsită vinovată, prima de 5.500 de euro va fi împărţită tuturor celor afectaţi. Asigurarea acoperă, pentru cei cu poliţe valabile, suma necesară pentru refacerea apartamentelor la înfăţişarea iniţială”.
La întâlnire a participat primarul municipiului, Mihai Stepanescu, precum şi consilieri locali. Printre aceştia s-a aflat şi dr. Dumitru Secăşan, care a amintit că firma ce asigură cateringul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa va acorda pentru 30 dintre cei afectaţi de explozie câte o masă caldă pe zi până la finalul lunii octombrie. Mai mult, Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului va acorda asistenţă medicală gratuită celor cu probleme de sănătate. „În cadrul întâlnirii cu asiguratorii, am primit clarificări privitoare la relaţiile contractuale ce ţin de dumnealor. Sperăm să aflăm câţi bani vor fi acordaţi şi cum şi ce note de constatare ar trebui să stea la baza asigurărilor. Legea privind asigurările obligatorii nu ştiu dacă este şi practică şi am discutat de posibilitatea unei hotărâri de Guvern, atât pentru senzori de gaze cât şi pentru ajutor financiar din fondul de rezervă. Există două date – 7 şi 15 octombrie – pentru întocmirea unor documentaţii: una de punere în siguranţă a blocului şi studiul de fezabilitate cu precizări tehnice. Acestea sunt aspecte ce vor sta la baza viitorului proiect de hotărâre de Guvern pe care îl voi expune, împreună cu domnul prefect şi cu preşedintele Consiliului Judeţean (pentru sume din fondul de rezervă – n.r.)”, a amintit Mihai Stepanescu.
În timpul şedinţei au luat cuvântul mai mulţi dintre locatarii blocurilor de pe Vlădeasa şi Gugu. Din nefericire, există printre ei şi oameni care nu au poliţe de asigurare, pentru care ajutoarele pot veni doar din partea Primăriei, sau donaţii din partea persoanelor fizice sau juridice. Or, pentru aceştia, singura soluţie ar fi hotărârea de Guvern amintită.
Un caz special îl constituie o doamnă din blocul explodat săptămâna trecută, care a precizat că a încercat să-şi reînnoiască poliţa, dar reprezentantul asiguratorului a refuzat, pe motiv că „şi-a îndeplinit targetul pe luna respectivă”. Or explozia a avut loc în prima zi fără asigurare a apartamentului respectiv. Pentru ceilalţi cetăţeni afectaţi, din blocul de pe Aleea Vlădeasa, situaţia e încă incertă, deoarece peste 30 de persoane au declarat că nu mai pot dormi la rude sau în altă parte, fiind necesară găsirea unui adăpost (pe lângă cei cazaţi la internatul Colegiului Economic al Banatului Montan). Pentru încheierea dosarelor de daune, este necesar un proces verbal din care să reiese ora, ziua şi modul de producere al incidentului.
Flavius Rotariu