REȘIȚA – Suma va fi investită chiar în acest an pentru reducerea emisiilor de carbon şi a consumului de combustibil în uzinele din Reșița și Slatina!
În pofida provocărilor cu care se confruntă în ultima perioadă, industria metalurgică europeană, implicit cea românească, va trebui sa facă eforturi financiare uriașe, în următorii doi ani, pentru demararea proiectelor majore de schimbare a tehnologiilor. Aceasta, urmare a impunerii de către instituțiile europene a trecerii la „oțelul verde cu emisii zero“, prin înlocuirea cărbunelui cu gazul natural și a gazului metan cu hidrogenul obținut prin tehnologii verzi, cât și prin retehnologizarea fluxurilor de oțel din minereul de fier și cărbune.
„Uniunea Europeană a permis țărilor membre să acorde ajutoare de stat pentru modernizarea companiilor. În lipsa acestora, am recurs noi la eforturi financiare pentru a asigura accelerarea proceselor de decarbonizare a uzinelor noastre. În acest sens, am încheiat parteneriate cu o serie de furnizori consacrați din industria metalurgică din Europa, care vor asigura retehnologizarea unor procese de producție.“, a declarat Adrian Popescu, preşedintele Consiliului de Administrație Artrom Steel Tubes.
Astfel, a fost demarată modernizarea cuptorului de încălzire a blocurilor pentru formarea țevilor în vederea laminării, cu sprijinul companiei italiene SMS Spa, parte a SMS Group și a Vesuvius Europe GmbH, ambele cu o experiență semnificativă în domeniu. Procesul de retehnologizare, care va fi finalizat pe parcursul acestui an, presupune refacerea completă a zidăriei, folosind materiale refractare de ultimă generație, precum și instalarea unui nou set de arzătoare radiante de tip SMS RADFlame HY2, a unui sistem nou de control al combustiei și înlocuirea nivelului de automatizare. Modernizarea cuptorului va permite diminuarea consumului de gaze naturale, care influențează în mod direct reducerea amprentei de carbon a uzinei de țevi. Acest proces susține, totodată, posibilitatea utilizării hidrogenului, care va contribui la neutralitatea climatică.
„Un alt demers, parte a acestui efort de finanțare însumând 6 milioane de euro, vizează eficientizarea și decarbonizarea propriei producții de oțel folosit pentru fabricarea țevilor, cât şi a reducerii semnificative a costurilor de producție aferente fluxului de fabricație din cadrul uzinelor din Reşiţa şi Slatina!“, a precizat Popescu.
Chiar dacă tehnologia utilizată în prezent de Artrom Steel Tubes permite ca, prin reciclarea deșeurilor feroase, să se obțină oțel cu amprentă scăzută de carbon, reducerea impactului asupra mediului rămâne pe mai departe prioritară în strategia de dezvoltare a companiei. În acest scop, furnizorul german Badische Stahl Engineering, care a contribuit la modernizarea oțelăriei de la Reșița, asigură efectuarea unui studiu tehnico-economic amplu pentru identificarea soluțiilor care vor sta la baza viitoarelor investiții ale companiei în această direcție. Proiectul se încadrează în termenii Greenhouse Gas Protocol (EU-2001), Scopul 1 și 2, privind reducerea cu 25% a emisiilor de carbon.
JCS-W.F.