REŞIŢA – Seria evenimentelor expoziţionale cuprinse în Salonul de fotografie industrială organizat de TMK Reşiţa şi Muzeul Cineastului Amator a continuat cu Ferrum II!
Sala de protocol a TMK a găzduit vernisajul unei noi expoziţii, de astă dată metaloplastie semnată de hunedoreanul Alexandru Podea, care mai are un set de lucrări în alb şi negru la Muzeul Banatului Montan, expoziţia personală Ferrum I, vernisată în 22 iunie, dar şi lucrări de artă plastică realizate de pictori reşiţeni, hunedoreni şi timişoreni în cadrul taberelor de creaţie organizate de TMK Reşiţa la Văliug.
Din partea organizatorilor, Andrei Bălbărău, curatorul Muzeului Cineastului Amator, a făcut câteva precizări referitoare la faţetele artei industriale realizate în decursul anilor: „Avem parte de artă industrială la intrarea în Reşiţa, fiindcă la intrarea dinspre Lupac sau Câlnic avem nişte statuete care ne fac să ne gândim la ceea ce suntem sau ce este Reşiţa. De asemenea, avem statuile care au fost amplasate anul trecut în diverse locaţii din oraş care, din nou, vorbesc despre trecutul Reşiţei. Pe de altă parte, scanând nişte negative cu structura metalului, realizate la laboratorul de control tehnic al calităţii, aceasta aduce cumva cu o artă industrială. Astfel, pe lângă fotografiile pe care le vom expune, avem expoziţia în metaloplastie şi cea de pictură, lucrări tematice realizate în taberele de creaţie organizate de TMK Reşiţa“.
Ing. dr. Romulus Ioan, directorul executiv al TMK Reşiţa a prezentat expoziţia, fiind direct implicat în iniţierea şi organizarea taberelor de creaţie, unde au fost realizate lucrările expuse: „Lucrările sunt «adunăturile mele» din mai multe tabere de pictură pe care le-am realizat la Văliug şi la Trei Ape. Am căutat să expunem lucrări diverse, să nu fie numai industrie, ci să fie şi peisaje, natură moartă şi alte subiecte“.
Evident, cuvântul specialistului în artă, a fost decisiv în aprecierea lucrărilor expuse, criticul de artă Ada D. Cruceanu fiind invitată să-şi exprime impresiile: „Din punctul meu de vedere, lucrările din expoziţia Ferrum II ar trebui să fie văzute de foarte multă lume, a precizat criticul referindu-se la sculpturile în metal ale lui Alexandru Podea, pentru că spre deosebire de lucrările din Ferrum I, care necesită o anume pregătire şi o anume capacitate de a înţelege arta recentă, lucrările din Ferrum II au o mult mai mare putere de simbol, faptul că se lucrează pe ceea ce efectiv, eu, consumatorul de artă, pot să pricep de fiecare dată, depăşind problemele de tehnică. Avem de-a face tot cu metaloplastie, însă s-a lucrat cu foiţă, cu tablă, bătută la formula plastică. Despre expoziţia de artă plastică, sigur că ea este mai mult decât binevenită, tocmai pentru a vedea ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în taberele organizate de domnul Romulus Ioan“.
Lucrările de artă plastică expuse sunt semnate de Anilevschi Mia, Balasz Tiberiu, Ion Bobeică, Viorel Coţoiu, Bocaniciu Otilia, Bodean Ovidiu, Burlacu Cornel, Cacovean Victor, Csiri Daniela, Victor Ioan, Dragomir Cătălin, Fazakaş Tiberiu, Mircioane Matei, Mircioane Cristea, Pichiu Dan Vifor şi Roşian Radu.
Expoziţia a fost organizată cu sprijinul UAPR – Filiala Hunedoara şi al Fundaţiei Iancu de Hunedoara şi poate fi vizitată până la sfârşitul lunii iulie.
JCS-Alexandra Gorghiu