Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Buna dispoziție a acestor oameni este dată de portretele pe care actorul-artist Romeo Ioan le realiza la mijlocul anilor ‘90. În această perioadă, portretele realizate atunci în alb și negru sunt expuse la Muzeul Banatului Montan (MBM), alături de altele în culori vii realizate anul acesta. Iubitorii artei sunt invitați să treacă pragul expoziției intitulată „Pipl”!

Pentru Romeo Ioan, revenirea acasă este una de suflet, de mare încărcătură emoțională. Nici nu putea fi altfel de vreme ce la Reșița și-a petrecut copilăria, aici a urmat școala generală și liceul și tot aici a făcut și primii pași în teatru. Pe scena reșițeană, actori mai în vârstă care acum nu mai sunt l-au învățat multe lucruri care i-au folosit mult pe alte scene. „Reșița este un oraș cu o tradiție autentică și adevărată, care nu inventează nimic și care încă-și păstrează spiritul pentru care a fost creat. Mă mândresc cu faptul că sunt născut în Reșița, iar asta mă face să mă întorc cu mare bucurie. Primul meu scop este de a veni la Reșița, nu neapărat acela de a-mi etala arta”, mărturisea artistul cu ocazia vernisajului.

Pe simezele muzeului reșițean, Romeo Ioan expune portrete pe care, după propria exprimare, le-a realizat într-o manieră care merge către pop-art cu influențe deopotrivă cubiste și minimaliste. În privința culorii, actorul-artist vrea un mesaj cât mai simplu și care nu dă voie la interpretări, transmis prin nuanță, în care esența lui Brâncuși i-a fost adevărat principiu.
Portretele colorate sunt realizate în 2022, cele în alb și negru sunt o surpriză foarte plăcută pe care biblioteca județeană o face artistului. Ele au reprezentat prima sa expoziție personală pe care o vernisa la sediul bibliotecii la mijlocul anilor ‘90, portrete pe care instituția de cultură le-a păstrat în colecția proprie pentru a le expune din nou. „Este un pod peste timp pentru mine, care mă bucură o dată în plus să fiu aici”, a încheiat artistul.

Livia Magina, director interimar al MBM, descrie expoziția lui Romeo Ioan ca așezând pe primul plan alteritatea dată de felul cum, într-o epocă a selfie-ului, oamenii sun văzuți de ceilalți. Artistul se întoarce în comunitate și rădăcini cu un eveniment deosebit atât pentru el, cât și pentru comunitate. „Pe de o parte sunt expuse primele portrete realizate la mijlocul anilor ‘90, iar pe de altă parte sunt portrete ale unor personaje foarte cunoscute, mai mult sau mai puțin contemporane. De aceea trecutul este în alb și negru, iar prezentul, sau mai corect exprimat, a doua jumătate a secolului XX este viu colorată. Asta face ca expoziția să fie una antrenantă, care ar trebui să unească oameni și să stârnească foarte multe amintiri”, s-a referit Livia Magina la expoziția care rămâne deschisă până la începutul lunii august.

JCS-Ionel Ivașcu