Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Sunt părerile șefului județului și șefului administrativului reșițean, vizavi de subiectul Schengen. În vreme ce Romeo Dunca crede că n-ar fi trebuit să facem parte din acest „șantaj“, ci să luăm cu toții atitudine, Ioan Popa concluzionează că ar trebui să ne apreciem mai mult propria valoare!

Cine este de vină pentru eșecul Schengen? Întrebat despre subiect, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a răspuns: „Dacă ne uităm în cărțile de istorie, avem răspunsul! Părerea mea este că suntem prea puțin vehemenți față de ceea ce ar trebui să facem. Ar trebui să strigăm, ar trebui să ne opunem și ar trebui să arătăm că de fapt locul nostru este în Europa și este în Schengen, și că nu putem să fim parte din acest, hai să nu-i zicem, șantaj. Dar ar trebui să fim respectați la nivelul efortului și avantajelor pe care le creăm celor care sunt în parteneriate și în afaceri cu noi. Eu dacă aș putea și aș avea în buget astăzi aș plăti în avans datoria către banca austriacă care ne-a finanțat. Nu pot, tac din gură, nu zic nimic pentru că nu am banii. Dacă aș avea, i-aș plăti imediat. (…) Tot poporul, toți ar trebui să strigăm! Eu combustibil pentru elicoptere iau de la Rompetrol. Dacă luam din partea cealaltă, n-aș mai fi luat. Dar eu iau deja de la Rompetrol“.

Să nu uităm faptul că subiectul Schengen a generat la Reșița un val de reacții despre cum administrația locală ar fi dat lucrările de tramvai pe mâna austriecilor de la PORR. Totuși, trebuie să recunoaștem că ajustările de prețuri și licitațiile pentru aceste lucrări au fost multiple, unele n-au atras pe nimeni, altele au atras ceva firme care, până să bată palma, s-au asociat, apoi lucrurile s-au împotmolit. Abia ultima licitație i-a încununat pe austrieci, iar procedurile aparent interminabile fac ca astăzi lucrările să fie sub presiunea timpului.

Întrebat asupra problemei, primarul Ioan Popa ne-a lămurit: „Despre PORR, au câștigat o licitație organizată public, transparent, după reguli clare, stabilite de lege. Și daca aș vrea să favorizez pe cineva, mi-ar fi imposibil. Rigorile celor care administrează fondurile UE se știu“. Cât despre blocarea accesului în Schengen, ne-a transmis un material apărut în Ziarul Financiar, potrivit căruia Austria și-a asumat acest vot de frică. Potrivit articolului, susținut cu date statistice oficiale, în ultimii ani, rata de creștere medie anuală a PIB-ului țării este mult mai mare decât cea a Austriei (11%, față de 4,5). Iar accesul în Schengen n-ar face decât să accelereze această creștere. Chiar și în condițiile actuale, fără Schengen, „în 8 ani, matematic, le putem depăși PIB-ul!“, a concluzionat șeful administrativului reșițean, care crede, ca un adevărat liberal, că „trebuie să începem să ne «valorizăm» mai mult! Noi. Pe noi înșine!“.

JCS-A.M.