Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Sunt vizate localitățile Oravița, Ticvaniu Mare și Grădinari, respectiv Băile Herculane, Topleț și Mehadia. Este vorba despre contractele de lucrări nr. 3 și 4, parte din contractul mare de 1,03 miliarde de lei, semnat de AquaCaraș!

Câștigătorul contractelor în valoare de 12,4 milioane de lei fără TVA, respectiv 18,09 milioane de lei fără TVA, este asocierea condusă de Prometal Logistic din Deva și Pavaj Grup din Hațeg, alături de alte trei firme și patru subcontractanți. Termenul este de 30 de luni, directorul AquaCaraș, Gheorghe Filipescu, asigurând constructorul de sprijinul societății pe care o conduce și avertizând în privința respectării termenului. Trebuie precizat că sunt rezervate pentru proiectare primele șase luni, dintre care două luni pentru obținerea autorizației de construire. Rămân 24 de luni pentru execuție, termen pe care constructorul se arată încrezător că-l va respecta. Conform lui Filipescu, alte patru contracte de lucrări sunt atribuite, fiind finalizate în SEAP. Este vorba despre contractele nr. 2, reabilitarea și extinderea facilităților de captare, înmagazinare și tratare a apei în Teregova, 5 și 6 de extindere și reabilitare a rețelelor de apă și canal în Reșița în valoare cumulată de 100 de milioane lei, respectiv 7, de 74 de milioane de lei vizând lucrări similare la Caransebeș și Oțelu Roșu.

În prezent, alte patru contracte, vizând zone diferite din județ, sunt în curs de analiză. Este vorba despre contractele de lucrări 8, 9, 10 și 11. Primul, pentru care au fost deja deschise ofertele, are valoarea de 18,4 milioane de lei și vizează extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuire a apei și rețelelor de canalizare în Bocșa. Al doilea, de 27 de milioane de lei, vizează localitățile Moldova Nouă, Anina și Teregova. Ultimele două sunt pentru localitățile Oravița, Ticvaniu Mare și Grădinari, respectiv Băile Herculane, Topleț și Mehadia, având valori de 35,9 milioane de lei, respectiv 62,6 milioane de lei.

Conform lui Filipescu, au fost finalizate și semnate contractul de furnizare echipamente și cel de furnizare echipamente și utilaje de săptămâna trecută. Urmează contractul de asistență tehnică și cel de procurare și instalare sistem SCADA, pentru ambele existând ofertanți. „Urmează să punem pe SEAP servicii de supraveghere și cercetare arheologică pentru întreg proiectul și reabilitare și extindere a facilităților de captare, tratare și apă a conductelor de aducțiune Moldova Nouă și Anina, care a fost scos la licitație de vreo cinci ori. Toate aceste contracte fac parte din contractul care răspunde nevoilor UAT-urilor membre în ADI Aqua Banat.”, a precizat Filipescu.

Primarul din Topleț, Ilie Hașcă, salută contractul care, în localitatea sa, înseamnă intervenții la captarea apei, aducțiunea până la rezervoarele de 300mc și stația de clorinare. Comuna sa însă a fost exclusă de la canalizare și își dorește introducerea la Topleț și a acestei utilități.

La Ticvaniu Mare, Ciprian Măceșanu își dorește ca lucrările să înceapă de la Secășeni, întrucât aici există un proiect de 16 milioane de lei, de asfaltare de drumuri prin „Anghel Saligny”. Felul cum se va derula contractul pentru apă va fi esențial pentru o comună ale cărei drumuri sunt în mare parte neasfaltate. Dorința primarului este ca și pentru problema canalizării să se găsească o rezolvare, după care să se poată ocupa de drumurile comunei.

Gore Domilescu, viceprimarul din Băile Herculane, estimează că, în privința apei și canalizării, orașul este 90% acoperit. Asta după ce a beneficiat de mai multe proiecte derulate de AquaCaraș și de UAT Băile Herculane pe infrastructura mare de apă și canal. De asemenea, mai există un proiect comun cu AquaCaraș vizând aducțiunea de 4,4 km de la baza barajului până la uzina de apă, pentru o etapă următoare rămânând de realizat racorduri între Topleț și Mehadia.

JCS-Ionel Ivașcu