REŞIŢA – Vremea pune din nou beţe-n roate crescătorilor de albine. Pentru a-şi îngriji stupii, aceştia scot bani grei din buzunare.
Temperaturile primăvăratice din aceste zile nu sunt pe placul apicultorilor, care sunt puşi din nou la cheltuială. După un 2014 extrem de dificil datorită producţiei slabe de miere, oamenii sunt nevoiţi acum să îşi hrănească suplimentar albinele care, în aceste zile cu temperaturi pozitive, ies tot mai des din stupi. Cum nu au de unde să îşi extragă nectarul, ele se reîntorc în stupi obosite şi lipsite de energie, motiv pentru care suplimentarea hranei de către apicultori este mai mult decât necesară.
„O familie de albine are nevoie de 15 kilograme de hrană pentru a putea supravieţui pe timpul iernii în condiţii normale. Dacă avem temperaturi de plus 10 grade Celsius, cum se înregistrează în această perioadă, ele au nevoie de mai multă hrană, pentru că şi consumul lor de energie este mai mare. Acum, totul depinde de câtă miere a avut în toamnă, la împachetare. În funcţie de acest lucru depind şi costurile care vor urma pentru apicultori“, ne-a declarat Ida Şuţa, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Caraş-Severin.
Iar cheltuielile la care sunt supuşi apicultorii nu sunt de loc mici. Nici măcar banii primiţi de la Ministerul Agriculturii, sprijin pentru pierderile suferite anul trecut, nu le sunt de mare folos. „7,5 lei pe familia de albine la o stupină de peste 75 de familii şi 4 lei pe familie la o stupina de până în 75 de familii este foarte puţin. Gândiţi-vă că cel mai ieftin biostimulator costă în jur de 5 lei kilogramul. Or, o familie de albine are nevoie anul acesta de cel puţin 5 kg de biostimulator. Dacă ar fi primit undeva la 20 de lei, ar fi fost convenabil, iar apicultorii ar fi trecut mai uşor peste această perioadă“, a mai precizat vicepreşedintele ACA Caraş-Severin.
Pentru a compensa pierderile înregistrate de apicultori anul trecut din cauza ploilor, Ministerul Agriculturii a aprobat la plată pentru judeţul nostru suma de 281.584 de lei, pentru nu mai puţin de 299 de dosare.