CARAȘ-SEVERIN – Potrivit documentelor oficiale, problema apelor termale este acutizată de un proces de insolvență demarat în 2015… Vorbim despre licența de exploatare care a fost prinsă recent într-un joc de ping-pong între administrația județeană și cea a stațiunii de pe Valea Cernei!
Din nefericire, câștigătorul acestui joc rămâne tot vechea firmă, titulară de licență. Consilierul județean Doru Coșei a solicitat și a obținut recent de la administrația județeană o situație vizavi de problema exploatării apei termale din Băile Herculane. Inclusiv „corespondența cu ANRM-ul (Agenția Națională pentru Resurse Minerale – n.r.) vizavi de licența de ape termale de la Băile Herculane. Din această corespondență am înțeles că licența pentru ape termale se raportează la un proces de insolvență. Firma respectivă, care exploata apele termale a început acest proces în 2015, nici acum nu s-a terminat acest proces. Deci licența de ape termale și exploatarea acestei licențe rămâne a fi atribuită după terminarea actului în justiție. Acolo, pensiunile și hotelurile au nevoie stringentă de această apă termală. De bine, de rău, această societate exploata apa și făceam profit economic din asta. Lipsa de administrare și de mentenanță a acestor izvoare poate să ducă la colmatarea și chiar pierderea lor. Aș vrea să vă fac cadou o carte despre izvorul de ochi, scrisă de un doctor francez în 1862, în secolul al XIX-lea, ca să conștientizăm importanța acestor izvoare.“, a declarat consilierul județean, mulțumindu-i șefului județului și arhitectului șef pentru documentele transmise.
La rândul său, Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean, a precizat: „Sigur că problema apelor termale, legat de licență, din păcate, e un titular. Și cel care eliberează licența este o instituție centrală. Sunt prevederi legale pe care nu le cunosc acum, dar bănuiesc că este foarte greu să întrerupi un contract de licență invocând insolvența. Contractul decurge atâta timp cât ființează firma, chiar dacă e în insolvență, chiar dacă asta care creează probleme. Ar trebui o altă rezolvare, firma respectivă nefăcând ce trebuie, există riscul despre care spuneați. Dar nu sunt cel mai în măsură ca să ofer o soluție în momentul de față. Dacă licența nu va mai fi la firma respectivă, atunci putem gândi, așa cum am spus de fiecare dată, variante pentru a vedea cine va fi titularul acelei licențe, neținând neapărat ca titularul să fie Consiliul Județean. Poate să existe un parteneriat, ori Primăria Băile Herculane, ori parteneriat cu Consiliul Județean, sunt deschis la orice variantă.“
Deocamdată, operatorii de turism din stațiune, afectați de problemă, mai au de așteptat.
Concluzia i-a aparținut consilierului Coșei, care a încheiat: „Important este ca apa să fie exploatată!“
JCS-A.M.