CARAŞ-SEVERIN – Dotările noi, făcute în spitalul reşiţean, sunt o adevărată provocare pentru infrastructura existentă!
Noi aparate au fost aduse sau urmează să facă parte din dotarea Spitalului Judeţean, lucru care nu poate decât să ne bucure. Chiar şi aşa, tragedia de la Piatra Neamţ a ridicat un semn de întrebare şi pentru Reşiţa. S-a făcut vreo evaluare la Secţia de Terapie Intensivă, pentru evitarea unei situaţii similare?
Preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, a declarat: „Acum nu cred că mai este cazul, dar trebuie verificat, să vedem ca nu cumva capacitatea conductorilor din instalaţia electrică a spitalului să nu fie suprasolicitată prin introducerea în priză a tuturor aparatelor. Ne-am bucurat că am dotat spitalul cu aparate, dar nu ne-am gândit că instalaţia electrică a spitalului nu era prevăzută pentru aşa ceva. Cred că lucrul ăsta nu se va mai întâmpla, acum toată lumea ştie, oamenii sunt atenţi, dar sigur e o situaţie neobişnuită, dată de dorinţa de a rezolva aceste probleme noi care au apărut cu ocazia acestei pandemii, care ne-a dat peste cap pe toţi. Asta nu cred că se va mai întâmpla, dar cine ştie ce altele s-ar putea întâmpla. Întotdeauna poate să apară o surpriză, Ministerul Sănătăţii acţionând într-o conjunctură în care el nu a mai fost prins“.
Legat de acest capitol, managerul Alina Stancovici a precizat că la Spitalul Judeţean au fost luate măsuri de siguranţă încă dinainte de incidentul de la Piatra Neamţ, în urmă cu 5-6 săptămâni fiind făcute ceva schimbări la prize, inclusiv la cele pentru oxigen.
Iar reputatul medic Paul Purea, preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean, a întărit spusele preşedintelui CJ, însă a avut o perspectivă ceva mai pesimistă asupra lucrurilor: „Dl preşedinte are dreptate, instalaţia e veche! Nimeni din România nu trebuie să uite faptul că aceste spitale au fost făcute cu cel puţin 30-60 de ani în urmă, când spre exemplu ventilatoarele erau la altă capacitate, mult mai mică. Şi doi, nici nu se ştia de injectomate! Injectomatele acelea pe care dvs le-aţi văzut şi care solicită foarte multă energie electrică, suprasarcină electrică. De ce? Pentru că sunt şi şase, şi opt sau zece. Sunt acele injecţii care se fac automat. Ori toate de acolo, tot ce vedeţi la o terapie intensivă din ultima generaţie a infrastructurii respective, este cu foarte mare aparatură care are tubulatură din plastic, foarte, foarte uşor inflamabilă. Mai mult decât atât, este vorba de oxigen, de aer comprimat, este vorba de vacuum care se face în permanenţă şi aşa mai departe. Ca să fim sinceri, este imposibil să spună cineva din România că nu se mai poate întâmpla! Bineînţeles ISU şi alţii, vin acum specialiştii, se uită, verifică, dar eu nu cred că verifică absolut toată instalaţia care este implementată în pereţi şi aşa mai departe. Aşa cred eu! Oricând, după părerea mea – să dea Dumnezeu să nu se mai întâmple, că atât ar mai trebui –, este posibil. Dar o să avem grijă! Noi sperăm categoric că aici stăm destul de bine în Spitalul Judeţean, l-am şi văzut, am mai făcut şi noi nu ştiu ce observaţii. Dar, categoric, nimeni din România – de la preşedinte, până la preşedintele Consiliului Judeţean de aici, dl Dunca – nu poate să afirme că o să fim siguri că la noi nu se mai întâmplă“.
JCS-Antoniu Mocanu