Caraş-Severin, Romania

CIUCHICI – Nu ne referim la secetă, ci la rețeaua de alimentare cu apă aflată în lucru la Ciuchici. Rețea care va deservi satele Ciuchici, Macoviște și Nicolinț, al cărei termen de execuție este finalul acestui an. Însă, cel puțin primarului Ion Orbulescu, stadiul actual și ritmul lucrărilor îi dau motive de optimism că acestea ar putea fi gata mai repede!

Rețeaua, care merge pe ambele părți ale străzilor, are lungimea de 12 km și se ridică la valoarea actualizată de 6,2 milioane de lei, fiind vorba despre un proiect finanțat prin PNDL 2. Apa este forată din patru puțuri de 60 de metri adâncime săpate la Macoviște, acolo unde este și stația de tratare. De asemenea, rețeaua dispune de două bazine de 18.000 de litri fiecare. De la primarul Orbulescu am aflat că, în perioada următoare, se va lucra la sistemul electric al viitoarei rețele.

„Trebuie montați nouă stâlpi de montarea cărora se va ocupa o firmă de profil. Odată montați se va putea trage curentul care să pună în funcțiune instalația de apă. Până acum, am făcut probe cu generatorul la două dintre cele patru puțuri, iar debitul a fost foarte bun”, a precizat acesta. Mai trebuie precizat că fiecare gospodărie dispune și de apometru pentru a se putea racorda la rețea. Racordarea se face individual, unii dintre localnici racordându-se deja.

Primăria a depus trei proiecte pe Programul „Anghel Saligny”. Acestea au fost declarate eligibile, în prezent primăria așteptând să semneze contractele pentru a putea parcurge etapele următoare.

Unul dintre proiecte vizează introducerea apei curente la Petrilova. Este vorba despre o rețea de 3,5 km lungime, care va deservi 120 de gospodării și care se dorește a fi legată la rețeaua aflată în prezent în lucru. Investiția se ridică la valoare de două milioane de lei. Odată introdusă apa în toată comuna, canalizarea va deveni un proiect de importanță majoră. De aceea, al doilea proiect depus pe „Anghel Saligny” țintește acest deziderat. Valoarea se ridică la 19 milioane de lei, viitoarea rețea urmând a avea 18,5 km lungime întrucât va veni pe mijlocul străzilor. Al treilea proiect vizează modernizarea ultimilor 3,5 km de străzi rămase neasfaltate. Valoarea proiectului este de 8 milioane de lei și, odată finalizat, străzile comunei vor fi 100% acoperite cu asfalt. În acest sens, recent au fost finalizate lucrările la strada nr. 20 unde, pe o porțiune de 270 de metri, s-a turnat beton asfaltic și au fost amenajate 36 de accese spre proprietăți. Este vorba despre o investiție de 336.000 lei finanțată prin AFIR, grație unui proiect depus pe GAL „Călugăra” din care face parte și comuna Ciuchici.

JCS-Ionel Ivașcu