CARAȘ-SEVERIN – Cine nu și-a echipat mașina pentru iarnă riscă să rămână fără talon și fără 1.305-2900 de lei!
În funcție de tipul de anvelope, fiecare conducător auto se vede obligat să scoată din buzunar între câteva sute și câteva mii bune de lei pentru dotarea specifică iernii. Lucru valabil indiferent dacă se optează doar pentru schimbarea pneurilor sau pentru roți complete, cu jante și anvelope noi.
Ce se întâmplă însă dacă sunteți surprinși cu autovehiculul neechipat corespunzător pe un drum acoperit de zăpadă sau polei? Sancțiunea este între 9 și 20 de puncte-amendă, adică între 1.305 și 2.900 de lei, pe lângă reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului. Conducătorului auto i se eliberează, în această situație, o dovadă înlocuitoare, însă fără drept de circulație.
Poliția județului amintește conducătorilor auto să respecte regulile de circulație și să adapteze permanent viteza de deplasare la condițiile de drum și la cele de trafic. „Vă reamintim faptul că autovehiculele trebuie să fie dotate cu cauciucuri de iarnă atunci când șoferii circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Dacă porniți la drum și acesta este uscat, puteți întâlni porțiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea evitați să conduceți, chiar și pe distanțe scurte, dacă autoturismul nu este echipat corespunzător.“, transmite Poliția Caraș-Severin.
Oamenii legii recomandă, în aceste zile, mai multă prudență în apăsarea pedalei de accelerație, vigilență mai mare în zona trecerilor de pietoni, inclusiv pentru aceștia din urmă care, înainte de a traversa, trebuie să se asigure că au fost văzuți de conducătorii auto: „Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă (între 1.305 și 2.900 de lei), și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Este obligatorie folosirea luminilor de întâlnire atât pe timpul nopții, cât și ziua! Curățați în permanență farurile, lămpile de semnalizare, geamurile autovehiculului, asigurați buna funcționare a ștergătoarelor de parbriz și folosiți corespunzător instalația de ventilație-climatizare! În condițiile unui trafic aglomerat, precipitațiile (sub formă de lapoviță sau ninsoare), precum și vântul puternic, pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstrați-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile. De asemenea, nu vă angajați în depășirea coloanelor de autovehicule. Nu folosiți telefonul fără dispozitive de tip «mâini libere» și nu vă urcați la volan obosiți sau sub influenta alcoolului ori a substanțelor cu efect psihoactiv!“
În plus, înainte de a porni la drum, verificați starea traseului pe care urmează să-l parcurgeți, verificați sistemele de iluminare-semnalizare, ventilație-degivrare, dar și informații despre situația traficului, de pe portalul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic.
JCS-A.M.