CARAȘ-SEVERIN – Amplasat în curtea Centrului Universitar UBB, dezvelirea acestuia a avut loc, sâmbătă, la împlinirea a 135 de ani de trecerea în eternitate a poetului național!
În deschiderea ceremoniei organizate în parteneriat de CUUBB Reșița și de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB Cluj-Napoca, au fost intonate imnurile României și Reșiței, urmate de un Te Deum în comuniune ortodoxă, romano-catolică și greco-catolică. Dacă despre eveniment a vorbit, din partea organizatorilor prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, iar despre „Strălucirea lui Eminescu“, eminescologul reșițean Gheorghe Jurma, omagierea prin prezenta operă de artă a fost argumentată de realizatorul monumentului, „Mihai Eminescu – Luceafărul“, sculptorul în metal Alexandru Podea, președintele filialei Hunedoara a Uniunii Artiștilor Plastici. Au urmat, la final, recitalurile „Luceafărul“ susținute de Ada Cruceanu-Chisăliță, în limba română și Erwin Josef Țigla, în limba germană.
De altfel, pe monument sunt redate două strofe ale poemului în cele două limbi, amintind de faptul că „Luceafărul“ a fost tradus pentru prima oară în limba germană de către reșițeanul Ludwig Vinzenz Fischer și publicat, în 1889, în publicația „Romänische Revue“, prin intermediul căreia poemul a fost făcut cunoscut cititorilor din spațiul central-european.
Ansamblul omagial a fost realizat prin decupare a înscrisului și imaginii în tablă (oțel corten), având forma unei cărți deschise. Pe pagina întâi a cărții se află decupat chipul Poetului din fotografia de tinerețe, 1869, sub acesta, semnătura sa emblematică, anii de viață și numele, pe pagina din dreapta, alăturată, găsindu-se decupate cele două strofe, în română și germană. Monumentul dedicat Luceafărului, realizat în atelierele Întreprinderii de Construcții Siderurgice Hunedoara (ICSH) cu tabla oferită de Artrom Steel Tubes Reșița, a fost montat în curtea CUUBB în două etape succesive, în ianuarie și februarie, la începutul acestui an.
JCS-Walter Fleck