Caraş-Severin, Romania

A devenit o modă printre laboratoarele de analize să primească trimiteri doar în anumite condiţii, după re-reprogramări în faţa cărora oamenii cedează de cele mai multe ori, plătind costul investigaţiilor efectuate. Şi asta deşi unităţile păstrează biletele de trimitere, pe care, ulterior, primesc decontări de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, primind, astfel, de două ori banii pe acelaşi serviciu. Şi totuşi, chiar dacă e vreme de criză, şmecheria încă mai ţine, fiind chiar susţinută de criza financiară din sănătate. A devenit deja o tradiţie să afli, când mergi să-ţi faci analizele, că nu sunt bani, şi că le vei plăti.

Totuşi, potrivit ec. Mirela Zeman, preşedintele director general al CJAS Caraş-Severin, în sănătate, criza şi-a făcut cel mai mult resimţite efectele la capitolul investigaţii paraclinice: „Bugetul este mai mic decât anul trecut, cam de minima necesarului“. Astfel, pe lângă bugetul alocat iniţial analizelor, pentru întreg anul 2009, de 18,74 de miliarde de lei vechi, beneficiarii sistemului de sănătate cărăşean ar mai avea nevoie de 6,12 miliarde. Şi asta nu pentru ca problemele din domeniul analizelor să devină de domeniul trecutului. Mirela Zeman precizează: „Avem nevoie de aceşti bani pentru a fi la minim, şi pentru a face strict ceea ce înseamnă urgenţe!“. Zilele acestea, însă, majoritatea laboratoarelor mai au ceva fonduri necheltuite. Şi asta pentru că, spre norocul cărăşenilor, unităţile nu au folosit banii fiind în concediu…

Nici la capitolul ambulanţă, Caraş-Severinul nu stă prea bine. Potrivit preşedintelui director general al CJAS, pe lângă bugetul iniţial, de 99,09 miliarde de lei vechi, ar mai fi necesare 29,82 de miliarde. Şi asta pentru ca toate cele opt substaţii ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă – Reşiţa, Caransebeş, Bocşa, Moldova Nouă, Anina, Băile Herculane, Domaşnea şi Oţelu Roşu – să fie aduse pe linia de plutire.

Şi totuşi, la orizont se întrevedeau câteva semnale optimiste. Sistemul de sănătate cărăşean încă îşi mai pune mari speranţe într-o rectificare bugetară. Din nefericire, la ea se speră de cel puţin două luni şi chiar a fost promisă pentru luna iulie. Deocamdată se mai anunţă una, pentru începutul lunii septembrie.

Antoniu Mocanu
[email protected]