Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – După apariţia articolului „Dunca face ordine! Amzoi nu mai este director executiv!”, Elena Amzoi a trimis câteva precizări pe care le redăm integral, susţinând că „în acest articol sunt afirmații inexacte și care aduc atingere activității mele în funcția de director executiv al DGASPC Caraș Severin“!

„În calitatea mea de director executiv al DGASPC Caraș Severin am derulat foarte multe proiecte care au fost duse la bun sfârșit. Am început implementarea de proiecte în zona asistenței sociale încă din anul 2007 când am renovat centrele din subordinea Consiliului Județean, conduceam la acel moment direcția de monitorizare și Protecție Socială a Consiliului Județean Caraș Severin. La acel moment în județ nu exista nici un Cămin de Persoane Vârstnice, erau doar Centre de Asistență și Îngrijire unde erau bătrâni, persoane cu dizabilități și tineri, toți la un loc, care locuiau în condiții greu de imaginat. Am preluat această problemă, m-am ocupat de ea și astfel am realizat primul centru de bătrâni în Caransebeș, Sfinții Constantin și Elena, a urmat proiectul de reabilitare a Căminului de la Sacu și de atunci s-au derulat sub conducerea mea proiecte pentru reabilitarea tuturor centrelor de asistență socială din județ. Pe lângă proiectele de renovare ale centrelor am derulat și altfel de proiecte cu finanțare Guvernamentală și europeană, proiecte care au implicat copii, tineri, mama și copilul, victimele violenței domestice, sau asistenții maternali. În total DGASPC CS sub conducerea mea a derulat proiecte de peste 30 de milioane de euro. În mandatul meu de director executiv, Caraș-Severinul a câștigat pe mâna DGASPC o finanțare de 13,89 milioane de lei. Era vorba despre proiecte privind închiderea unor centre de plasament și de înființarea unor case de tip familial și centre de zi (inclusiv pentru copii cu handicap) la Caransebeș, Reșița și Zăgujeni, proiecte pe care le-am câștigat, am primit aprobarea ADR Vest pentru derularea acestora, dar, ulterior s-au blocat la Ministerul Dezvoltării din considerente care nu au mai ținut de managementul DGASPC Caraș Severin. În acest moment DGASPC derulează două proiecte cu finanțare prin PNNR, care sunt în implementare și care au o valoare de aproximativ 2 milioane de euro. Legat de persoanele care încasează venituri pe partea socială, comisia care acordă aceste drepturi nu este subordonată DGASPC, comisia este în subordinea directă a Consiliul Județean, DGASPC asigură doar secretariatul comisiei. Dacă la Iablanița sunt 100 de persoane care primesc indemnizații sociale, acestea nu beneficiază de aceste drepturi datorită unei implicări ale directorului executiv al DGASPC. O afirmație extrem de gravă este cea legată de copii instituționalizați și exploatați la munci agricole. Reamintim domnului președinte al Consiliului Județean, că în Caraș Severin, DGASPC gestionează doar apartamente localizate în mediul urban, iar copii găzduiți în aceste apartamente sunt elevi, așa că aceștia nu pot fi exploatați la munci agricole și la nici un alt fel de muncă. În mediul rural există copii în plasament la asistenți maternali care sunt periodic supravegheați, copii rezultați din această formă de ocrotire socială au rezultate școlare foarte bune, mulți dintre ei sunt acum studenți.
Legat de sesizarea de la Poliția Oravița cum că, la centrul de acolo, o persoană ani de zile a încasat salariul și nu a mers la serviciu, reamintesc domnului președinte că acest lucru s-a întâmplat până în anul 2018, dată la care eu am preluat funcția de director executiv al DGASPC Caraș Severin, Instanța pronunțându-se în această cauză. Mai trebuie să-i reamintesc domnului președinte că doar atunci când se dorea ca în activitatea DGASPC, în calitate de director executiv să fac o ilegalitate îi precizam că nu doresc să-mi fac de rușine copii, judecători.“