Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Exponatul lunii septembrie la Muzeul Banatului Montan din Reșița îl reprezintă o fotografie panoramică, realizată în anul 1928 de către Hermann Stephanus Heel, fotograful oficial al Uzinelor de Fier și Domeniilor Reșița!

Fotografia aleasă drept exponatul lunii septembrie la muzeul reşiţean înfățișează un peisaj industrial din perioada interbelică. Este una dintre fotografiile cele mai preţioase dintr-o colecţie de peste 2000 de fotografii, spun reprezentanţii muzeului, realizată de fotograful oficial al Uzinelor de Fier și Domeniilor Reșița.

„Folosind plăci fotografice din sticlă şi filme Leica alb-negru, Hermann Heel a imortalizat, de-a lungul a peste patru decenii de activitate, peisajele urbane, muncitorii, furnalele, oţelăria, laminoarele, fabrica de locomotive, cea de poduri, cea de motoare Diesel sau electrice, precum și diverse scene din viața de zi cu zi a locuitorilor meleagurilor bănățene, fie ei orășeni sau țărani, români, germani, croați sau maghiari. De asemenea, a lăsat posterității splendide instantanee ale frumuseţilor peisajelor naturale montane în toate anotimpurile. Ceea ce face însă ca această fotografie să fie una aparte în colecția de peste 2000 de fotografii păstrate la Muzeul Banatului Montan este faptul că, pe verso, ea ne prezintă astăzi meniul pe care restaurantul Oltenia din Reșița l-a servit membrilor Comitetului Central al Uniunii Generale a Industriașilor din România la data de 29 aprilie 1928, când aceștia s-au întrunit în orașul de pe Bârzava.“, precizează specialiştii muzeului reşiţean.

JCS-Nicoleta Moraru

Adaugă comentariu