CARAȘ-SEVERIN – Unele dintre acestea au fost cuprinse de col. ing. (ret.) Pavel Brebu în cartea „Militarii din Ilidia în cele două conflagrații mondiale“!
Se spune că istoria o scriu învingătorii. E vorba, desigur, despre învingătorii din lupte și despre istoria mare, oficială, cea care contează, care se învață în școli. Cea care, de cele mai multe ori, în enunțurile rezumative nu ține seama de nuanțe sau de opiniile și trăirile celor care au participat la înfăptuirea ei, cu atât mai puțin în paginile de istorie scrise cu sângele lor de combatanți rămași pe aiurea pe cine știe ce câmpuri de luptă din est sau din vest. Numărul celor care au amintiri personale, ca participanți direcți la marile războaie ale secolului trecut, e unul extrem de scăzut, iar al celor care au cunoștință de grozăviile de atunci din relatările părinților și bunicilor, care le-au trăit, în continuă scădere. În aceste condiții, astfel de „povești“, alături de diverse obiecte sau documente personale din epocă, privite în bloc, dar nu obligatoriu peiorativ, ca „istorie măruntă“, sunt pe cale să se piardă.
Cartea prezentată, luni, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ din Reșița, în cadrul unei întâlniri plasate sub semnul împlinirii a 110 ani de la începutul Primului Război Mondial (28 iulie 1914), încearcă să prevină o asemenea pierdere, cel puțin în ceea ce privește Ilidia, locul de naștere al autorului, col. ing. (ret.) Pavel Brebu. Și nu doar că reușește, potrivit filologului Ada Cruceanu, ci și scrie „o carte care trebuie să ajungă la Academia Română“, pentru a fi studiată. Volumul, scris după o îndelungă documentare „din casă în casă și din pod în pod“, completează listele statistice, seci, ale celor plecați din Ilidia pe front, fie căzuți, fie întorși teferi sau răniți, cu detalii despre ei, umanizându-i, readucându-i din starea de cifră de efectiv la cea de persoană.
„Intrarea în atmosferă“ a fost facilitată, muzical, de prof. Elena Cozâltea, care a transpus pe linia melodică a unei doine versurile unui „Cântec din bătrâni“, de cătănie, redate în carte. Tot muzicală, în același registru emoționant, a fost și ieșirea din atmosfera comemorativă a evenimentului datorată maestrului Traian Jurchela (născut la Ilidia și prieten cu autorul), căruia, cu acest prilej, amfitrionul Erwin Josef Țigla i-a înmânat, din partea Forumului Democrat al Germanilor din Caraș-Severin, o plachetă în semn de „înaltă prețuire și considerație“, la împlinirea a 75 de ani de viață și 55 de ani de carieră.
JCS-Walter Fleck