Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Este vorba de plăţi pentru lucrări executate la proiecte implementate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală!

Dacă la sfârşitul lunii iulie, pentru decontarea unor lucrări efectuate pe PNDL au primit bani de la Guvern patru localităţi cărăşene, respectiv Brebu Nou, Ciuchici, Marga şi Anina, zilele trecute, altor patru localităţi li s-au alocat bani pentru decontarea facturilor la obiective de investiţii realizate prin etapele I şi II ale acestui program. Deputatul cărăşean Dumitru Rujan a specificat că este vorba de următoarele localităţi: Reşiţa – 111.486,47 lei; Constantin Daicoviciu – 1.709.828,54 lei; Sasca Montană – 1.468.751,65 lei şi Caraşova – 405.296,00 lei.

Cei mai mulţi bani au fost viraţi la Constantin Daicoviciu: „Această sumă a fost pentru plata lucrărilor la investiţia „Modernizare drumuri vicinale, a explicat primarul Daniel Boambeş. Este vorba de aşternere asfalt pe o suprafaţă de aproximativ 9,5 km, întreaga suprafaţă rutieră din cadrul proiectului, implementat prin PNDL 2. Acest proiect nu e finalizat, se lucrează în prezent la balastarea acostamentelor, la marcaje şi indicatoare“.

La polul opus, cei mai puţini bani, respectiv 111.486,47 lei, i-a primit Primăria Reşiţa, purtătorul de cuvânt al administraţiei publice locale, Andrei Apostol, precizând că „s-au făcut plăți la lucrările de alimentare cu apă în cartierele Moniom, Secu, Cuptoare și către AquaCaraş pentru alte lucrări de infrastructură de apă și canalizare“.

La Caraşova, primarul comunei, Petru Bogdan, spune că suma respectivă a fost virată pentru lucrări efectuate la proiectul de modernizare a străzilor şi podul pentru râul Caraş: „Sunt proiecte pe PNDL 2, care sunt în lucru. La străzi, lucrările sunt spre finalizare, dar se lucrează la pod“.

Primăria Sasca Montană a primit ceva mai mulţi bani: „Au fost plătite facturi la lucrări pentru apă şi canal la Slatina Nera, precizează edilul comunei, Ion Poplicean. E vorba de lucrări executate mai demult, un proiect pe PNDL 2. Practic, ni se decontează în funcţie de cât se lucrează. Constructorul vine cu o situaţie de lucrări, iar noi, primăria, cerem banii de plată de la minister şi după ce verifică lucrările ministerul dă banii. Proiectul e în valoare de aproximativ 7 milioane de lei, deci s-a plătit doar o părticică. Acum sunt, însă, plăţi mai mai vechi. Noi avem în lucru 5 proiecte pe PNDL, respectiv apă şi canal în trei localităţi, canalizare încă în două localităţi şi dispensar. Se lucrează la apă şi la canalizare, dar la dispensar lucrările sunt stagnate din cauză că s-au scumpit materialele, iar constructorul nu are putere financiară să susţină lucrările. Oricum se actualizează preţurile la PNDL 2, deci suntem în aşteptare“.

Deputatul Dumitru Rujan spune că Guvernul condus de PNL va adopta în viitorul apropiat Ordonanța de urgență pentru aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny“, prin care se va investi în dezvoltarea comunităţilor locale: „Este vorba despre un program de investiţii pentru autoritățile locale prin se vor asfalta drumuri şi se vor implementa proiecte de canalizare și apă. Ca parlamentar PNL voi susține toate proiectele benefice pentru comunitate și îmi doresc ca pană în 2027 toate comunele și orașele să fie racordate la apă și canal pentru un minim de confort“. Politicianul cărăşean a subliniat că programul va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe o perioada de minim șase ani.

JCS-Alexandra Gorghiu