Caraş-Severin, Romania

În expunerea de motive care a stat la baza proiectului de hotărâre privind schimbarea numelui instituţiei culturale, se arată că „schimbarea denumirii teatrului se încadrează în planul general de management cultural demarat în urmă cu 2 ani, imaginea şi cunoaşterea teatrului reşiţean este determinată de câteva repere majore, unul dintre acestea fiind numele instituţiei.

Scopul noului plan de management este acela de a înscrie teatrul reşiţean într-un circuit european, deschizând prin aceasta noi posibilităţi de comunicare, recunoaştere a efortului cultural şi al spiritualităţii zonei de vest a ţării şi a Banatului de Munte“. Consilierul judeţean Vasile Mircea Zaberca  a comentat o frază din susţinerea de motive, în care se spunea că „numele de George Augustin Petculescu, purtat câţiva ani de teatrul reşiţean, nu mai este reprezentativ, având o rezonanţă minoră şi în acelaşi timp anacronică“.

Zaberca susţinea că „nu putem călca personalităţile în picioare spunând astfel de lucruri.” Până la urmă, fraza a fost scoasă din expunerea de motive. Discuţiile pe această temă, în ultima şedinţă din acest an a consilierilor judeţeni, au fost diverse.

Deşi au fost propuneri ca instituţia să conţină şi vechea şi noua denumire, proiectul a fost adoptat în varianta iniţială, adică teatrul din municipiu primeşte numele de Teatrul de Vest Reşiţa. Cât despre recunoaşterea sa, nu putem să nu spunem că aceasta a început în urmă cu ceva timp când la conducerea instituţiei a fost actriţa Mălina Petre. Actualei conduceri şi actorilor instituţiei nu le rămâne decât să menţină teatrul reşiţean pe scena de vest.

Nina Curiţa
[email protected]