Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Înmulțirea cazurilor de îmbolnăvire prin viroze și gripă readuce în scenă, cu titlu de recomandare, măsurile impuse în vremuri pandemice: portul măștii, spălatul pe mâini, triajul epidemiologic, evitarea aglomerației și multe altele!

În 9 ianuarie, elevii s-au întors din nou la școală, în plină stare de alertă epidemiologică determinată de gripă, ce a fost instituită de Ministerul Sănătății, în baza unui referat emis de Direcția generală de sănătate publică și programe de sănătate și a unei adrese a Institutului Național de Sănătate Publică. Iar decizia a fost luată având în vedere creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire prin gripă și depășirea mediei pe 5 sezoane anterioare.

Și după atâta vreme în care cifrele pandemice le-au înghițit pe cele gripale, la nivel național lucrurile par să fi luat o întorsătură gravă acum, față de perioadele anterioare, în ceea ce privește gripele și virozele. Ce se întâmplă la noi?

Potrivit Direcției de Sănătate Publică: „În județul Caraș-Severin, în perioada 23.12.2022 – 04.01.2023, au fost consemnate 252 de cazuri de viroze respiratorii și – în scădere față de perioadele precedente – un număr de 89 de pneumonii. Prin comparație, în perioada similară a anului 2020, au putut fi consemnate 141 de viroze și 94 de pneumonii. Cele mai multe cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare le întâlnim în continuare la copiii între 5 și 9 ani, iar în ce privește pneumoniile, la copiii sub un an. Referitor la cazurile de gripă, există în perioada specificată șapte persoane suspecte și două confirmate. În perioada similară a anului 2020 au fost raportate două cazuri suspecte și două confirmate“. Adică vorbim despre cifre în scădere la viroze sau oarecum constante la gripă.

Chiar și așa, alerta e alertă, astfel că „Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a transmis către unitățile spitalicești din județ și către Inspectoratul Școlar Județean o serie de recomandări privind măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu infecții respiratorii acute și gripă, în actualul context de alertă epidemiologică din România“. Printre ele regăsim triajul zilnic, dezinfectarea periodică a mâinilor și suprafețelor, aerisirea periodică a încăperilor, respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință, izolarea, recomandarea vaccinării, recomandarea utilizării măștii de protecție, evitarea aglomerației. Iar la spitale, reducerea vizitelor și purtarea de mănuși și halate. Totuși, potrivit declarațiilor ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, acest val epidemic va începe să scadă ca intensitate după 10 februarie.

JCS-A.M.