Caraş-Severin, Romania

HERCULANE – Peste 5,3 milioane de lei este suma solicitată de Prefectura Caraş-Severin, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern elaborat recent, pentru două clădiri monument istoric din Herculane: Vila Elisabeta şi Podul de Piatră!

Instituţia Prefectului -Judeţul Caraş-Severin a elaborat recent un proiect de Hotărâre de Guvern cu privire la acoperirea contribuţiei oraşului Băile Herculane la reabilitarea Vilei Elisabeta, clădire emblematică a staţiunii de pe Valea Cernei, dar şi a altui monument istoric, mai exact, Podul de Piatră. Prin acest document se solicită alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, suma necesară pentru suplimentarea bugetului orașului Băile Herculane care să poată acoperi contribuția proprie la implementarea celor două proiecte ridicându-se la 5,3 milioane de lei, a anunţat Cancelaria Prefectului.

Vila Elisabeta se află în momentul de faţă într-o stare avansată de degradare, fapt care a scos-o din circuitul cultural al orașului, clădirea necesitând de urgență lucrări de reabilitare pentru a putea fi pusă în funcțiune. De altfel, această construcţie este inclusă într-un proiect de consolidare și restaurare cu finanțare din fonduri norvegiene, prin programul RO-CULTURA. Administraţia locală din Băile Herculane mai are în derulare proiectul de reabilitare a Podului de Piatră care face legătura între hotelul Franz Joseph (actualul hotel Decebal) și Băile Hebe, Apollo și Diana care se găsesc în Piața Hercules, pod care la construcție a primit o garanție de 100 de ani, aceasta fiind expirată de foarte mult timp, arată reprezentanţii Prefecturii Caraş-Severin. Şi această construcţie necesită de asemenea lucrări urgente de reabilitare şi restaurare, care să asigure atât siguranţa rutieră, dar care să şi păstreze valoarea sa istorică şi arhitecturală.

JCS-Nicoleta Moraru