Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Acordarea sumelor cuprinse între 2.500 şi 4.000 de lei se va face în cursul zilei de vineri!

Numărul gospodăriilor din judeţ, afectate de fenomenele hidrometeorologice din cursul lunii iunie, pentru care a fost aprobată acordarea unor ajutoare de urgenţă, este de 385, potrivit Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. În baza borderourilor întocmite de către Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin, sumele variază între 2.500 şi 4.000 de lei/gospodărie, în limita a 968.500 lei (dintr-un total de 7 milioane, alocate la nivel naţional). „AJPIS va vira, vineri, banii în conturile beneficiarilor care ne-au solicitat această cale, respectiv în contul Poştei Române, pentru cei care îşi vor primi banii prin mandat poştal“., a precizat directorul executiv al agenţiei, Elena Solomonesc. Este vorba despre familii din Berzasca, Bocşa, Cornea, Forotic, Goruia, Reşiţa şi Ticvaniu Mare.

Acordarea acestor „ajutoare de urgenţă pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice deosebite în anul 2023“ a fost reglementată prin HG 559 din 22 iunie 2023. Potrivit acesteia, banii sunt destinaţi sprijinirii familiilor şi persoanelor singure „ale căror locuinţe au fost avariate parţial sau în totalitate, potrivit evaluărilor şi constatărilor efectuate de autorităţile/organismele competente organizate conform legii“.

Comparând sumele alocate cu prevederile Hotârârii, putem trage concluzia că, în urma evaluării, respectivele 385 de locuinţe au fost plasate în categoria celor nu foarte grav afectate. Asta, deoarece 2.500 de lei se acordă pentru o locuinţă avariată în proporţie de până la 25%, la care pot fi adăugaţi 1.500 de lei pentru bunurile deteriorate, indiferent de număr şi de tipul acestora. Pentru locuinţele afectate în proporţii de peste 25%, ajutoarele acordate sunt cuprinse între 4.500 şi 10.000 de lei (în cazul celor din urmă pentru daune de peste 75%). De precizat ar fi că, deşi acordate după trei luni, aceste sume au calitatea de „ajutoare de urgenţă“ şi nu sunt, aşa cum s-a vehiculat, „despăgubiri“.

JCS-Walter Fleck