Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Pentru că tulburările de vedere pot fi corectate, dar patologiile oftalmologice duc la orbire. Acesta este mesajul campaniei din luna septembrie, care aparține Institutului Național de Sănătate Publică și este demarată de DSP Caraș-Severin!

Conform specialistului DSP, Sonia Kugler, se dorește informarea și conștientizarea populației generale prin acțiuni la nivelul instituțiilor locale și grație colaborării foarte bune a DSP cu medicii de familie și asistenții medicali comunitari.

Dr. Cătălina Tălmaciu, șeful secției de Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență din Reșița (SJUR), recomandă controlul oftalmologic periodic la toate categoriile de vârstă, întrucât o „încețoșare” a vederii ori o durere de cap pot fi simptome ale unor probleme mult mai grave. „Anul acesta, cred că am văzut până acum în jur de 4.000 de pacienți copii, internați pe secția de Pediatrie sau trimiși de la școală ori de părinți, copii care nu văd bine sau au dureri de cap. De pildă, am avut un băiat de cinci-șase ani trimis la consult oftalmologic de medicul de familie. L-am consultat, după care l-am trimis la Pediatrie. S-a descoperit că avea o tumoră intracraniană. Deci cefaleea poate ascunde multe probleme”, a exemplificat dr. Tălmaciu.

Exemplul său demonstrează necesitatea controalelor periodice la copii și nu numai. Mai ales că, în ultimii ani, a crescut mult timpul petrecut în fața tabletelor și telefoanelor, în special în perioadele când școala a trecut în mediul online. În acest context, apar oboseala oculară, cefaleea sau somnul neodihnitor. În timp, toate pot avea efecte foarte serioase asupra sănătății. Semnalul este tras de un medic specialist care zilnic vede peste 30 de pacienți, veniți cu bilet de trimitere sau urgențe oftalmologice, cărora li se adaugă pacienți internați pe alte secții, trimiși la screening oftalmologic.

JCS-Ionel Ivașcu