REȘIȚA – De trei luni, de când spațiul expozițional este închis, pe afișul din geam stă scris de mână cuvântul „renovare”. În rest, nimic care să arate că lucrurile s-ar mișca în această direcție!
Modernizarea însă se dovedește cu atât mai importantă cu cât, cel puțin la nivel de declarații, se vrea ca, anul viitor, Reșița să găzduiască Gala Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR). Moment numai bun pentru reinaugurarea unei galerii ce se vrea în pas cu vremurile!
Galeria de artă a fost intabulată de Primăria Reșița, dar va fi reabilitată abia la anu’. Asta deși renovarea galeriei pare să se fi împotmolit pe drumul dintre birourile primăriei. Cel puțin asta este impresia lui Ion Bobeică, președintele Filialei Reșița a UAPR. „În extrasul de carte funciară figura ca proprietar pe spațiu și pe teren statul român. M-am luptat vreo 16 ani ca să le trec la primărie, pentru că așa puteam cere fonduri pentru diverse acțiuni. Când solicitam ceva, mi se spunea că galeria nu apărea în inventarul primăriei. Anul acesta, pe 28 februarie, consiliul local a acceptat ca galeria și terenul să treacă în proprietatea primăriei. Ulterior, am auzit că ar fi și o sumă alocată galeriei.”, am aflat de la președintele UAP Reșița, care susține că deține și un document din partea primăriei cum că galeria va intra în renovare.
Până acum însă n-a trecut pragul galeriei niciun specialist care să stabilească concret ce lucrări trebuie făcute. „M-a adresat Direcției de Patrimoniu, de unde am fost trimis la Camera Arhitecților. De-acolo am fost trimis la Investiții, pentru că blocul este în reabilitare. Am mers la doamna Dacica și mi-a cerut să fac o adresă care a fost trimisă primarului, pe care acesta a semnat-o și am primit și eu un exemplar. Dar mai departe nu s-a întâmplat nimic!”, încheie Bobeică.
Rezultă marea întrebare: din ce parte face parte Agora? L-am întrebat pe consilierul cultural Dorinel Hotnogu, de la care am aflat că Agora ține de Direcția de Patrimoniu a primăriei. Acesta ne-a informat și că, cu ceva timp în urmă, a mers la fața locului cu o echipă de arhitecți. Cum Ion Bobeică era bolnav atunci, s-a stabilit cu arhitecții asupra unei noi prezențe la fața locului pentru data de 25 septembrie. „Arhitecții vor face măsurătorile la fața locului, urmând să ne prezinte o propunere de proiect de reabilitare. Anul viitor vom bugeta reabilitarea galeriei. Momentan nu este alocată nicio sumă, întrucât aceasta va rezulta din proiectul pe care-l va face echipa de arhitecți.”, a clarificat Dorinel Hotnogu.
JCS-Ionel Ivașcu