Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În Caraş-Severin, Pandora V a scos la lumină 492 de monede vechi şi un aghiazmatar din 1858!

Peste 2.200 de monede, medalii și obiecte de patrimoniu au fost confiscate în cadrul unei operațiuni de amploare a Europol, la care a participat și Poliția Română.  Spre exemplu, polițiștii din Caraș-Severin au recuperat o colecție numismatică alcătuită din 492 de piese, obiectul unei infracțiuni de furt din locuință din Anina, hoţul fiind tot din Anina, la fel şi deţinătorul colecţiei.

Totodată, polițiștii din Timiș au recuperat un aghiazmatar din marmură, datat 1858, care ar fi fost furat în 2018 dintr-o biserică din județul Caraș-Severin. Este vorba despre aghiazmatarul ce a fost încastrat în peretele bisericii catolice din Lindenfeld, a cărui dispariţie a fost semnalată de un cetăţean din Gărâna, Helmut Kierer. Periodic, omul mai merge să facă lucrări la bisericuţa din satul părăsit. În 2018 a observat lipsa aghiazmatarului, a anunţat Episcopia romano-catolică. La un moment dat, obiectul a fost scos la vânzare pe internet. Reprezentanţii Episcopiei au vrut să îl cumpere, însă preţul cerut de vânzător a fost prea mare. Apoi au fost sesizate autorităţile. „Oamenii legii au reuşit să recupereze aghiazmatarul, obiectivul face acum parte din muzeul Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara de unde nu îl va mai putea fura nimeni“, ne-a spus reprezentantul Diecezei Romano-Catolice de Timişoara, dr. Claudiu Sergiu Călin.

În cadrul operațiunii Pandora V, desfăşurată între 22 iunie-27 noiembrie 2020, au fost făcute controale de specialitate la 235 de societăți comerciale, locuri publice cunoscute ca piață de desfacere de bunuri culturale mobile, transportatori, depozite și muzee. De asemenea, au fost organizate 660 de controale în zonele cu patrimoniu arheologic sau istoric. Polițiștii au descoperit 54 de infracțiuni de tăinuire, înșelăciune, furt calificat, import/export ilegal de bunuri culturale, distrugere de monumente istorice, efectuarea de construcții în zonele istorice protejate de lege, acces sau utilizare a detectoarelor de metale în zone protejate de lege și au deschis 52 de dosare penale. De asemenea, au confiscat 12 detectoare de metale și au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale. În urma unor percheziții au fost indisponibilizate 1.275 de bunuri culturale mobile (dintre care 1.164 de monede și medalii.

Activitățile de verificare în mediul cibernetic au fost susținute logistic și financiar de EUROPOL. La această operațiune polițienească de mare impact au luat parte 24 de state și organizațiile INTERPOL, Organizația Mondială a Vămilor și FRONTEX.

JCS-N.C.

FOTO: Adi Tănăsescu