Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Din fericire, a fost vorba doar de isprava unei fete de 14 ani, care în loc să sară coarda în parc, a pus la cale o păcăleală împreună cu alte două prietene, punând pe jar Poliția!

Polițiștii cărășeni încep povestea isprăvii cu faptul că apelul fals la 112 nu este o glumă și că se pedepsește. Asta după ce în seara de 30 iunie, pe la 20.45, cineva sunase, fără să-și decline identitatea, cum că ar fi fost răpită de un mascat din zona Nera, fiind dusă la o casă din oraș, fără a oferi alte detalii.

„Au fost constituite echipe operative care au efectuat verificări în mai multe zone din oraș, încercând să identifice apelanta și locația respectivă. Totodată, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița au fost demarate cercetări sub aspectul  săvârșirii infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal. După câteva ore de căutări, echipajele de poliție care făceau verificări în teren au identificat o minoră în vârstă de 14 ani, din Reșița, care a relatat că ea, împreună cu alte două minore, au efectuat apelurile 112 respective, complet nereale, în urma unor provocări de tipul «adevăr sau provocare». Minora a predat polițiștilor aparatul telefonic și cartela de pe care au fost efectuate cele două apeluri 112. A fost doar o glumă! Dar polițiștii și celelalte structuri implicate au desfășurat multiple activități, au angrenat resurse și au implicat instituții și o parte a comunității. Astfel de fapte sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Parchet), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective cât și întreaga comunitate“, transmite Poliția Caraș-Severin.

În plus, ocuparea serviciilor specializate cu non-urgențe pot pune în pericol viața celor care chiar au nevoie de o intervenție reală. Faptul că apelurile false nu-s o joacă îl putem afla și din sancțiunile prevăzute de legislație. Alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe poate fi sancționată cu amendă între 1.000 și 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunității.

JCS-A.M.