Caraş-Severin, Romania

ROMÂNIA – Naşterea lui Mihai Eminescu este sărbătorită azi. Oricât s-ar scrie despre opera sa, niciodată nu va fi de ajuns şi oricât s-ar vorbi despre geniul său, nu va fi suficient. Luceafărul poeziei româneşti străbate Timpul sfidându-l, iar azi, fiecare român este dator să îşi amintească de omul şi geniul care ne-au dăruit o operă unică!

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. A fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educație filosofică, opera sa fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant și de teoriile lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel.

Mihai Eminescu a fost activ în societatea „Junimea” și a lucrat ca redactor la ziarul „Timpul”. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Deși a trăit doar 39 de ani, a lăsat în urmă o vastă colecție de poezii, proză, dramaturgie și publicistică. Manuscrisele lui Mihai Eminescu, adunate în 46 de volume, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în 1902.

Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la București. A fost ales, post-mortem, în 1948, membru al Academiei Române.

În noiembrie 2010, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale, cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.

JCS-L.A.