Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Războiul ruso-ucrainean are efecte negative și asupra bătrânului combinat de pe malurile Bârzavei, afectați fiind angajații reșițeni. Sindicatele apelează la măsuri din partea Guvernului!

Vestea blocării conturilor societății și, implicit, a plății salariilor s-a aflat vineri, astfel că banii, deși existau, nu au mai ajuns în conturile angajaților, așa cum ar fi trebuit, în data de 14. Și vorbim de 2350 de salariați, dintre care 770 la Reșița.

În acest context, Sindicatul Vatra, din combinatul reșițean, împreună cu filiala cărășeană a Cartel Alfa (la care s-a afiliat Vatra), a transmis astăzi, 15 martie, o scrisoare deschisă Guvernului României, pentru a cere soluționarea lucrurilor, pentru că măsurile impuse pun în pericol grav activitatea TMK, iar singurii care au de suferit sunt românii, de la Slatina și Reșița, nu rușii, care s-au retras din companie.

În cuprinsul scrisorii, adresată direct primului ministru Nicolae Ciucă, sindicaliștii „atrag atenția asupra faptului că sancțiunile economice impuse Rusiei riscă să afecteze, în mod ireversibil, greu încercata industrie reșițeană. Fără să ne pronunțăm împotriva pachetelor de măsuri restrictive adoptate de UE ca răspuns la criza din Ucraina, constatăm totuși că modul în care acestea sunt aplicate pun în fața industriei reșițene o nouă problemă, fără legătură cu economia de piață, care poate avea ca efect sfârșitul unei istorii de peste 250 ani. În ultimii 30 ani, fostul Combinatul Siderurgic Reșița (CSR), actualul TMK Reșița, a fost trecut prin furcile caudine ale unei tranziții anevoioase spre economia de piață. Această tranziție a presupus situații extrem de dificile, umilitoare chiar, iar acum, când părea salvată, această întreprindere se vede pusă într-o altă situație, la fel de subiectivă și de nefericită ca multe altele întâlnite în istoria ultimilor 30 ani“.

Scrisoarea amintește momente precum 1994, când „Reșița era ștearsă din strategia de restructurare a metalurgiei“, de anul 2000, când „s-a încercat privatizarea combinatului cu americanii de la Noble Ventures“, care s-a dovedit a fi un eșec, dar și momentul 2004, când „statul român a vândut pachetul majoritar de acțiuni ale combinatului, pe un euro, către compania rusă TMK. Alături de prețul de vânzare au fost incluse o serie de alte obligații, cum ar fi plata datoriilor care, la acea dată, depășeau valoarea activelor. În același timp toate datoriile bugetare acumulate de Combinatul Siderurgic Reșița (CSR) au fost șterse, iar pentru stingerea datoriilor neachitate către bugetele locale combinatul a vândut Consiliului Local Reșița terenurile fostei uzine cocso-chimice, la un preț egal cu valoarea datoriilor“. Iar uzina reșițeană a trecut peste toate aceste încercări, municipiul sărbătorind, anul trecut, 250 de ani de activitate metalurgică neîntreruptă, iar TMK 20 de ani de la înființare și 17 ani de la preluarea vechiului CSR.

Iar acum, când se credea că singurele provocări ale reșițenilor de la TMK sunt legate de prețurile speculative de pe piața energiei, „activitatea TMK Reșița este pusă în cel mai mare pericol de războiul din Ucraina și de sancțiunile impuse asupra Rusiei după izbucnirea conflictului armat. (…) Salariații de la TMK Reșița, care-și câștigă resursele necesare existenței din această întreprindere, nu sunt vinovați nici pentru alegerea clientului în momentul privatizării, care s-a dovedit a fi totuși o soluție viabilă, și nici pentru declanșarea războiului din Ucraina. Va fi foarte greu să le explice cineva că trebuie să-și piardă locurile de muncă și să-și părăsească familiile în căutarea unui loc de muncă, măcar echivalent din perspectivă salarială, pentru a susține astfel șansa poporului ucrainian de a trăii și munci liber, într-o țară liberă, așa cum de altfel merită să trăiască orice om din această lume“, se arată în document.

Iar sindicaliștii cer acum guvernanților să ia măsuri coerente pentru rezolvarea situației, „în caz contrar, amintim acestora că salariații de la TMK Reșița, alături de sindicatul «Vatra» și de confederația Cartel ALFA, vor uza de toate instrumentele potrivite pentru a-și proteja locurile de muncă, salariile și familiile“, avertizează scrisoarea purtând semnăturile lui Iosif Ciuciuc, președintele Sindicatului „Vatra“ și a lui Marian Apostol, președintele CNS Cartel Alfa CS.

JCS-A.M.