Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Povestea morilor de apă de la Rudăria se intersectează cu istoria și cultura acestei localității. Pregătirile pentru noua carte despre vechile mori de apă de pe Valea Almăjului se află pe ultima sută de metri!

Deşi documentarea celor de la Acasă în Banat despre morile de apă ale Rudăriei s-a încheiat în primăvară, recent, ei au revenit în această micuţă localitate din Banatul de Munte pentru ultimele detalii legate de noua carte despre monografia fascinantelor mori de apă de pe Valea Almăjului.

În urmă cu câteva luni, un întreg arsenal de informaţii a fost cules de echipa Acasă în Banat de la oamenii care trăiesc în comuna Eftimie Murgu. Pe lângă tehnicile folosite la construcţia, reparaţia şi întreţinerea morilor, cei de la Acasă în Banat au cules şi elemente de folclor, cântece şi obiceiuri, care vor întregi povestea morilor de la Rudăria. „După perioada foarte aglomerată de până acum, am revenit la Rudăria în pregătirea cărții despre mori. Surpriza neplăcută a fost să vedem că două iazuri au fost distruse de o viitură, în urma cu câteva săptămâni. Vor fi foarte greu de reparat și până atunci există riscul să se spargă și iazul de la moara Îndărătnica dintre Râuri. Surprizele plăcute au fost mult mai multe, pentru că am aflat multe lucruri si am descoperit detalii neștiute, despre care vom povesti în carte. Continuăm!“, a precizat Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.

Cartea „Morile Rudăriei. Patrimoniul mulinologic al comunei Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin“ va avea 250 pagini, un tiraj de 500 exemplare şi este a doua carte despre morile de apă din zona Banatului, finanţată cu suma de 30.000 de lei de Ordinul Arhitecţilor din România.

JCS-Nicoleta Moraru