Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Asta pentru că, potrivit Oanei Chirilă de la Herculane Project, degradarea clădirii monument merge mult mai repede decât strângerea de fonduri sau realizarea proiectului tehnic de punere în siguranță a acesteia!

Zidul prăbușit zilele trecute făcea parte din structură de rezistență și așa șubrezită a Băilor Neptun. Vestea tristă a fost dată chiar de Oana Chirilă: „În 21 decembrie am ajuns la Neptun și încă de jos, din holul roz, am văzut că nu mai era peretele. Mi-a stat inima în loc, m-am panicat, m-am certat puțin cu echipa că ne mișcăm prea încet cu actualizarea proiectului tehnic, dar apoi m-am întors la planificarea Etapei II din punerea în siguranță a Băilor. Aceasta era una din cele trei zone unde în următoarele luni urmau să înceapă lucrări de conservare și punere în siguranță. Degradarea merge înainte mult mai repede decât mergem noi cu strângerea de fonduri sau cu procesul de actualizare a proiectului tehnic, iar asta ne îngreunează munca. Ajutorul vostru e în continuare esențial pentru a finaliza această etapă”. Oana Chirilă nu exclude ca și peretele de lângă cel deja prăbușit să aibă aceeași soartă, atât din cauza umezelii și a apei meteorice, cât și a căderii unor roci din versantul din apropiere.

Situația juridică încurcată a clădirii face ca aceasta să nu poată fi, deocamdată, renovată. Primăria Băile Herculane, proprietara clădirii Băilor Neptun dar nu și a terenului de sub imobil, ar putea cere expropierea pentru situație de utilitate publică, pentru ca ulterior să o reabiliteze cu fonduri europene, însă asta durează iar Băile Neptun nu mai au timp.

O altă soluție ar putea veni odată cu includerea monumentului istoric între cele mai afectate 12 situri de patrimoniu din Europa, dintre care 7 vor primi un grant de 10.000 de euro pentru restaurare. Până atunci însă, puteți ajuta cu un simplu SMS de 2 euro, cu textul HERCULANE, la numărul 8845!

JCS-N.C.