Sistemul de sănătate este pregătit să le dea o nouă lovitură medicilor. Şi asta după ce în luna mai, în Caraş-Severin, mai bine de jumătate dintre medicii din ambulatoriu (68 din 130) au rămas pe dinafară la încheierea contractelor cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, care le-ar fi dat dreptul să presteze servicii pentru persoanele asigurate în sistemul public.
Atunci, medicilor li se cerea să aibă la cabinete un program de şapte ore zilnic (35 de ore pe săptămână, cu tot cu orele de teren), care însă nu prea putea fi asigurat, majoritatea acestora fiind angajaţi cu normă întreagă la spitale. Totuşi, pentru rezolvarea problemei s-a găsit o soluţie: asocierea între medici, neaplicabilă în cazul specializărilor cu deficit de specialişti.
Acum, ministerul de resort acţionează în direcţie inversă! Chiar de luna viitoare, medicii de la spitalele de stat vor avea program de opt ore, ceea ce înseamnă că medicii vor pierde din orele pe care le muncesc în clinicile sau în cabinetele private. Ministerul a luat această decizie pentru ca spitalele să fie funcţionale efectiv măcar până la ora 17.00, zilnic, cu laboratoare, cu toate serviciile conexe. În prezent, potrivit reprezentanţilor CJAS, medicii stau în spitale până la ora 13.00, doar şefii de secţie fiind obligaţi să rămână mai mult de şase ore.
Măsura Ministerului Sănătăţii este dur criticată însă de reprezentanţii medicilor, care consideră că aceştia nu vor renunţa la lucrul în sistem privat, care le oferă mai mari şanse de câştig, lucrând mai multe ore şi fiind mai mult supuşi greşelii.
Totuşi, potrivit purtătorului de cuvânt al CJAS Caraş-Severin, Carmen Ghitera, nu se poate vorbi încă de o reglementare efectivă. Ideea lansată de minister este încă în fază de proiect, urmând să aibă loc discuţii cu reprezentanţii medicilor, după care iniţiativa va fi supusă dezbaterii publice.
Antoniu Mocanu
[email protected]