Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Ionuț Popovici, acuzat de subfinanțarea Spitalului Județean, a reacționat imediat, explicând cum stau lucrurile!

Ultima ședință ordinară a Consiliului Județean dinaintea alegerilor a atins, din nou, subiectul sensibil al subfinanțării SJUR. De fapt, unitatea nu primește prea mult nici de la județ – care nu are de unde să tot dea –, nici de la stat. Subiectul a trezit nevoia de reacție a șefului Sănătății cărășene, Ionuț Popovici.

„În ședința Consiliului Județean mi s-a transmis că s-a invocat relația dintre Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Caraș-Severin și Spitalul Județean de Urgență Reșița, remarca directorul Casei. Din păcate, în plenul Consiliului Județean, unii bat câmpii. A devenit un sport județean ca unii oameni să bată câmpii. Vă pot spune pe scurt că Spitalul Județean de Urgență Reșița – am scos ultimele 6 luni – nu își îndeplinește valoarea de contract, ceea ce este îngrijorător. În primul rând, ar trebui să fie eficiență, ca banii din fondul Casei să ajungă acolo unde trebuie. Și o să vă dau câteva documente. Spre exemplu, într-o singură lună, doar 63,73% din banii pe care puteam să-i dăm către Spitalul Județean au fost luați. Există o singură lună când s-au luat 99,92%, dar media este sub 80%. Nu putem discuta despre o subfinanțare, atâta timp cât banii pe care-i avem la dispoziție nu se iau de către partenerii noștri, furnizorii de servicii medicale. Aș vrea să subliniez acest lucru. În contrapartidă, sunt unități spitalicești în județul Caraș-Severin care depășesc valoarea de contract. Deci se poate! Am vrut să lămuresc acest subiect și aș încuraja chiar pe cei care bat câmpii în formă continuată să se documenteze înainte de a veni să dezbată sau să expună în plenul Consiliului Județean anumite informații. Este rușinos să vorbești fără să știi ceea ce vorbești.“

Explicația managerului Călin Mircea Laza, de la SJUR, pentru faptul că spitalul nu a reușit să consume toate fondurile, este una simplă. Staționarul II al spitalului aproape că nu funcționează, fiind într-o prelungită renovare, lucru care justifică de ce, pentru serviciile medicale aferente, care nu au fost prestate, nu s-au putut cere banii. Legat de „sub“ sau „supra“ finanțarea sistemului de sănătate n-am avea calificarea să ne pronunțăm. Acolo concluzia o pot trage pacienții…

JCS-A.M.