Primii miei sacrificaţi ieri în Piaţa Reşiţa Sud şi-au găsit rapid cumpărători, în ciuda preţului cam „piperat“ – de 25 de lei/kg. Crescătorii spun că faţă de preţurile din supermarket-uri, unde kilogramul de carne ajunge la 30 de lei, ale lor sunt mici. Acesta este şi motivul pentru care ciobanii nici nu se gândesc la o ieftinire, ci mai degrabă la o scumpire, cu până la patru lei pe kilogram. „Oaia se ţine greu şi iarna şi vara. Nu mi se pare scumpă carnea, dacă ne gândim că în acest an s-au scumpit toate, inclusiv benzina şi motorina. Eu am două stâne, una pe muntele Semenic şi alta în apropiere de satul Doman. Numai benzina mă costă zilnic aproape 50 de lei, fără a pune la socoteală celelalte cheltuieli legate de întreţinerea oilor“, ne-a spus Pavel Bosioc.
Doru Crăciun, venit cu miei de la Goruia, spune că nu poate lăsa la preţ şi datorită taxelor impuse de SC Pieţe SRL. „Pentru o zi, masa costă 10 lei, iar 15 lei plătim pentru fiecare miel pe care-l sacrificăm aici. În condiţiile astea, nu putem ieftini. Ba din contră, dacă cererea va fi mare, pe vineri – sâmbătă, kilogramul ar putea ajunge la 28-29 de lei“, mai spune bărbatul.
Şi cum mulţi reşiţeni consideră că de pe masa de Paşte nu poate lipsi friptura sau drobul de miel, oricât de scump i-ar costa, ciobanii nu duc lipsă de cumpărători. „O dată în an este Paştele, aşa că voi cumpăra un miel întreg“, ne-a spus George Moloca. Există însă şi excepţii: oameni cu venituri modeste, care înlocuiesc mielul cu pulpele de pui. „Nu voi cumpăra nici o bucăţică de miel pentru că este foarte scump kilogramul. Vor trece sărbătorile şi cu carne de pasăre, care e mult mai ieftină“, ne-a spus Elisaveta Georgiu.
Roxana Nafiru