Copiii ai căror părinţi muncesc în condiţii legale într-o ţară din spaţiul Uniunii Europene vor primi alocaţii în euro. Astfel, pe lângă alocaţia pe care o primesc în România, ţările în care îşi desfăşoară activitatea cetăţenii români, vor urma să efectueze plăţile anumitor prestaţii familiale, pentru copii acestora.
Spre exemplu, dacă tata munceşte în Germania legal, iar mama munceşte în România, copilul poate beneficia de două alocaţii. „În această situaţie copilul va primi alocaţia de stat din România, 40 de lei, iar în ţara în care tatăl munceşte copilul poate primi diferenţa de bani până se va atinge cuantumul alocaţiei din ţara respectivă“, ne-a spus Talia Rusu, director executiv adjunct al Direcţiei de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie Caraş-Severin.
În cazul în care ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sau cel care a rămas în ţară nu are un loc de muncă, alocaţia din România se poate suspenda şi copilul va primi o alocaţie la nivelul ţării în care munceşte părintele său.
Până în momentul de faţă un număr de 65 de părinţi plecaţi din Caraş-Severin să muncească în străinătate au cerut alocaţie la nivelul UE pentru copiii lor. Toate acestea în condiţiile în care peste 1.000 de părinţi figurează în evidenţele autorităţilor ca fiind plecaţi în străinătate. „Cele mai multe cereri sunt din partea unor părinţi din judeţ care muncesc în ţări precum Austria şi Germania“, a mai adăugat Talia Rusu.
În Germania cuantumul unei alocaţii este de aproximativ 150 de euro, în Italia de 130 de euro, în timp ce în România alocaţia abia depăşeşte 10 euro.
Anca Preda