Caraş-Severin, Romania

După ce în luna ianuarie ne-am confruntat cu primul val de creşteri al preţurilor din 2011, când produsele lactate s-au scumpit cu aproape 20%, din această săptămână reşiţenii vor scoate mai mulţi bani din buzunare pentru hrana de zi cu zi. Şi asta pentru că alimentele de bază – precum zahărul, uleiul, cartofii, fasolea şi fructele – s-au scumpit.

Dacă săptămâna trecută reşiţenii găseau în supermarket-uri litrul de ulei la preţul de 5,20 de lei, de marţi, gospodinele plătesc pentru el între 6,20 şi 8,05 lei. Prima zi a lunii februarie a adus majorări de preţuri la zahăr şi orez, dar şi la produsele agroalimentare din pieţele reşiţene. Faţă de săptămâna trecută, preţul kilogramului de cartofi a crescut de la 2 la 2,5 lei, cel al kilogramului de fasole, de la 5,6 la 7 lei, iar cel de ceapă de la 2 la 2,5 lei. Şi valul scumpirilor nu se opreşte însă aici, căci, pâinea s-ar putea scumpi în perioada următoare cu 10, până la 15%, potrivit producătorilor din panificaţie, datorită dublării preţului la grâu.

Carnea şi preparatele din carne sunt singurele produse alimentare care nu şi-au modificat producţia după data de 1 februarie. În unele măcelării, preţurile au scăzut chiar, poate şi pentru că încasările sunt mai mici faţă de luna decembrie. „La noi carnea s-a mai ieftinit, dar au scăzut şi vânzările. Dacă de Crăciun aveam încasări pe zi de 20 de mii de lei, în această perioadă abia facem patru mii de lei“, ne-a spus Maria Şuta, vânzătoare într-o măcelărie din Reşiţa.
 
Preţuri în funcţie de judeţ
Nu toţi românii plătesc la fel de mult pentru alimentele cumpărate. Este suficientă o trecere în revistă a preţurilor de vânzare ale principalelor produse agricole şi alimentare din pieţe şi târguri, date centralizate de Ministerul Agriculturii. De exemplu, săptămâna trecută, clujenii au plătit cel mai mic preţ la nivel naţional pentru carnea de vită, între 7,5 şi 9,5 lei/kg. La polul opus s-au aflat locuitorii judeţului Timiş, unde kilogramul de carcasă de vită are cel mai mare preţ, respectiv 18 – 20 de lei. În Mehedinţi se găseşte cea mai ieftină carne de pasăre, doar 4,5 – 6 lei/kg, în timp ce în Caraş-Severin este cea mai scumpă – 15 lei/kg. Cei mai ieftini cartofi sunt în pieţele din judeţul Braşov, 0,8 – 1,5 lei/kg, iar cele mai scumpe mere, 2,5 – 4,8 lei/kg, le găsim în pieţele din Bihor.

În ceea ce priveşte preţul lactatelor, telemeaua cea mai ieftină, 8,9 – 9,8 lei/kg, o găsim pe tarabele vânzătorilor din Gorj, iar cea mai scumpă, 20 lei/kg, pe cea a celor din Buzău.
 
Părerile consumatorilor
„E tot mai dificil să te descurci în ziua de azi. Şi înainte de ’89 era greu, căci în măcelării şi în magazine nu găseai mai nimic, decât conserve de peşte şi soia. Acum, situaţia e cu totul alta. Găseşti tot ce vrei, doar banii sunt puţini şi abia ne ajung pentru strictul necesar“, ne-a spus Nicoleta Petre.

Roxana Nafiru