Persoanele care şi-au desfăşurat activitatea cel puţin 20 de ani în unităţile miniere, în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani.
Totuşi, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani. Beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 15 de ani şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani în profesii precum cea de balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreţ de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă şi de operetă, instrumentist la instrumente de suflat, cascador. În aceste situaţii, vârsta minimă la care se face pensionarea este de 50 de ani.
Excepţia la excepţie
Totuşi, mai există o excepţie în cazul balerinilor şi acrobaţilor – vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi.
Cea de-a treia categorie este reprezentată de persoanele care au desfăşurat activităţi de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii şi au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau de cel puţin 17 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii, beneficiază de pensie pentru limită de vârstă indiferent de vârstă. Stagiul complet de cotizare este de 22 ani şi 6 luni, în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona I de expunere la radiaţii, respectiv 25 de ani şi 6 luni, pentru cei din zona a II-a.
Anca Preda