Fermierii cărăşeni mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a solicita „Ajutorul acordat pentru producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate“ şi „Ajutorul pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică“.
Producătorii de lapte din zonele defavorizate pot primi anul acesta până la 250 de euro pentru fiecare vacă de lapte pe care o au în curte. Termenul limită pentru solicitarea acestui sprijin este 21 ianuarie. Conform legislaţiei în vigoare, beneficiarii sprijinului sunt crescători de vaci de lapte, persoane fizice şi/sau juridice deţinători de cotă de lapte. Efectivul de vaci de lapte pentru care se solicită ajutor financiar, care trebuie să fie între două şi maximum 15 capete, trebuie să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să fie menţinut pe perioada derulării schemei. În plus, exploataţiile trebuie să fie localizate în zonele defavorizate stabilite prin Anexa 4A din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
Acesta nu este însă singurul sprijin pe care fermierii cărăşeni îl pot solicita în această perioadă. Tot până la 21 inauarie, aceştia pot cere „Ajutorul pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică“.
Pentru a beneficia de acest sprijin, cei interesaţi trebuie să fie producători agricoli, persoane fizice şi/sau juridice, cu exploataţii pe producţie vegetală şi animalieră, exploataţii care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi conversie. Aceştia trebuie să fie înregistraţi, în fiecare an pentru care solicită ajutorul specific, la Ministerul Agriculturiişi DezvoltăriiRurale, ca producători în sistemul de agricultură ecologică. În plus, trebuie să încheie un contract cu un organism de inspecţie şi certificare, organism aprobat de MADR şi să deţină un certificat de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei emis producătorului de organismul de inspecţie şi certificare cu care a încheiat contractul.
Cererile se depun la cele şase centre locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din Reşiţa, Caransebeş, Domaşnea, Moldova Nouă, Bozovici, Oraviţa şi Moldova Nouă.
Roxana Nafiru