Comisia Europeană recomandă României şi Bulgariei să permită cetăţenilor din Uniunea Europeană, care nu sunt stabiliţi în cele două ţări să cumpere terenuri agricole înainte de expirarea perioadei de tranziţie prevăzută în Tratatul de aderare, adică 2014.
Tratatul permite statelor membre să menţină restricţiile în privinţa achiziţiei de terenuri agricole şi forestiere de către persoane fizice sau juridice din alte ţări ale Uniunii Europeane. Membrii CE spun că renunţarea la restricţii ar conduce la stimularea dezvoltării sectorului agricol.
Cărăşenii au altă părere
Producătorii cărăşeni sunt însă nemulţumiţi. Ei acceptă cu greu ideea vânzării terenurilor unor străin. „Nu sunt de acord cu o astfel de propunere. Pământurile trebuie lucrate de ţărani, iar terenurile nu trebuie înstrăinate, dacă vrem să nu devenim slugi la străini, aşa cum s-a întâmplat în trecut“, ne-a spus Ion Bihari, din Păltiniş. De aceeaşi părere este şi Cristian Buşcu, producător şi comerciant de legume: „Pentru ce au murit străbunii noştri? Pentru o bucată de pământ, pe care acum vrem să le-o dăm străinilor. Statul a reuşit în ultimii 20 de ani să facă în aşa fel încât în România să nu se mai lucreze pământul pentru a încuraja importurile. Căci, noi, în loc să mâncăm de la producătorii autohtoni, cumpărăm de la turci!“
Terenurile agricole, lăsate nelucrate
Majoritatea ţăranilor cărăşeni practică agricultura de subzistenţă şi îşi lucrează pământurile folosind utilaje rudimentare. Oamenii nu scot profit şi produc doar pentru consumul propriu, motivând că în ziua de azi agricultura românească este nerentabilă. Pe de altă parte, tinerii părăsesc satele, preferând să culeagă căpşuni în străinătate. Din aceste motive, multe terenuri agricole au fost lăsate în paragină. De exemplu, anul trecut, potrivit declaraţiilor directorului Direcţiei Judeţene Agricole, Marius Zarcula, din suprafaţa arabilă a judeţului, de 127.227 de hectare, doar 61% a fost cultivată. O situaţie similară este şi la nivelul ţării, motiv pentru care Guvernul pregăteşte o taxă pentru proprietarii de pământ care-şi lasă terenurile nelucrate.
Roxana Nafiru