Agenţia Naţională a Medicamentului a decis ca toate calmantele pe bază de metamizol, substanţă ce poate duce la apariţia unei boli grave, pe nume agranulocitoză, să nu mai poată fi cumpărate fără reţetă.
Agranulocitoza este o afecţiune caracterizată prin scăderea granulocitelor din sânge şi o infecţie severă, care evoluează rapid. Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, în ţara noastră există 13 calmante din categoria celor care conţin metamizol. Este vorba despre Algocalmin, Fabocalm, MetamizolSolacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, MetamizolFarmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin şi Centralgin.
Contrar aşteptărilor, majoritatea reşiţenilor consideră aceste prevederi un lucru benefic pentru sănătatea lor şi iau în calcul sfaturile medicilor şi ale farmaciştilor. După cum ne-a declarat Elena N., de profesie operator calculator în cadrul unei farmacii din municipiul nostru, chiar dacă nu vor mai putea cumpăra algocalmin şi alte calmante fără reţetă, acestea au înlocuitori.
Datorită restricţiilor ce vor intra în vigoare începând cu luna februarie a acestui an, durerile de cap, dinţi, sau stomac, nu vor mai putea fi alinate la orice oră. Contrar aşteptărilor, majoritatea reşiţenilor consideră aceste prevederi un lucru benefic pentru sănătatea lor şi iau în calcul sfaturile medicilor şi ale farmaciştilor.
După cum ne-a declarat Elena N., de profesie operator calculator în cadrul unei farmacii din municipiul nostru, chiar dacă nu vor mai putea cumpăra algocalmin şi alte calmante fără reţetă, acestea au înlocuitori.
„În 2010, algocalminul a fost pe primul loc în topul vânzărilor de medicamente. Cu toate acestea sunt multe medicamente ce pot înlocui algocalminul, doar că lumea s-a obişnuit cu acesta. Este mai vechi şi mai ales oamenii vârstnici îl preferă“. De aceeaşi părere este şi tânăra Vera Lazăr care ne-a declarat faptul că „eu oricum nu iau medicamente dar dacă o să am nevoie de medicamente împotriva durerilor o să iau un înlocuitor“.
Efectele negative pe care le pot avea medicamentele asupra organismului îi determină pe reşiţeni să meargă la medic chiar şi pentru o durere de cap sau măsea. O părere foarte bună în legătură cu aceste restricţii are şi Costel Moşi. Reşiţeanul în vârstă de 44 de ani este de părere că utilizarea unui medicament fără prescripţia medicului de familie este periculoasă pentru consumatori.
Lavinia Predescu