Caraş-Severin, Romania

Legea Concurenţei a fost modificată, printr-o ordonanţă adoptată anul trecut, pentru o creştere a eficacităţii insituţiei, la semnale din piaţă privind posibile practici anticoncurenţiale. Ordonanţa adaptează normele şi procedurile naţionale cu prevederile comunitare în domeniul concurenţei.

„Un prim element de noutate îl constituie introducerea prevederii conform căreia o decizie a Consiliului Concurenţei poate fi suspendată de Curtea de Apel Bucureşti doar cu condiţia plăţii unei cauţiuni de 30% din amenda stabilită prin decizia atacată. În acest fel, se va urgenta soluţionarea proceselor ce au ca obiect contestarea sancţiunilor aplicate de autoritatea de concurenţă prin implicarea reală şi efectivă în desfăşurarea procesului a agenţilor economici care au plătit deja cauţiunea“, a precizat ec. Pavel Jivan, inspector de concurenţă coordonator la Inspectoratul Teritorial de Concurenţă din Reşiţa.

De asemenea, conform noilor reglementări, Consiliul Concurenţei poate sancţiona cu amendă între 5.000 şi 40.000 de lei autorităţile publice centrale şi locale pentru nefurnizarea informaţiilor şi documentelor solicitate sau furnizarea de informaţii inexacte, incomplete. Legislaţia de până acum permitea Consiliului Concurenţei să amendeze doar agenţii economici.

„A fost introdusă şi prevederea potrivit căreia recunoaşterea săvârşirii unei fapte anticoncurenţiale de către un agent economic reprezintă circumstanţă atenuantă care va conduce la diminuarea amenzii cu un procent cuprins între 10-25% din nivelul de bază“, a mai amintit Jivan.

Flavius Rotariu