În vremuri de criză, dar şi pentru a nu rămâne cu marfa nevândută, producătorii şi comercianţii din pieţele agroalimentare reşiţene primesc în locul banilor, tichete de masă sau bonuri valorice.
Soluţia de compromis, spun oamenii, ajută atât cumpărătorii, cât şi comercianţii. Micii producători din pieţe spun că astfel îşi vând mai uşor marfa, iar reşiţenii pleacă mulţumiţi acasă.
„Tot bani sunt, aşa că nu mă deranjează să primesc tichete. La rândul meu, şi eu le folosesc în supermarket-uri sau în alte magazine“, ne-a spus Ioan Ilie, din Giurgiova.
Aceeaşi modalitate de plată este acceptată şi de câlnicencele care vin cu lapte şi brânză la piaţă. În schimbul a două-trei bonuri valorice, cumpărătorii pleacă acasă cu brânzeturi şi lactate proaspete.
„Dacă omul nu are bani acceptăm şi tichete. Noi nu ne supărăm, căci nu avem de ce. În acest fel, suntem mulţumiţi şi noi, şi cumpărătorii. Dacă dai dovadă de omenie, oamenii se întorc şi a doua oară şi cumpără tot de la tine“, spune precupeaţa Maria Crăciun. Există totuşi şi comercianţi care nu agreează această modalitate de plată, în special angrosiştii. „Nu am nimic împotriva celor care primesc bonuri în locul banilor, dar eu nu accept acest lucru“, ne-a spus Alexandru Matei.
Cei mai mulţumiţi sunt însă cumpărătorii, care, în aceste vremuri, sunt nevoiţi să drămuiască cu grijă fiecare leu. „Este o idee bună, mai cu seamă că soţul meu primeşte bonurile cu câteva zile înaintea salariului. Aşa că, de cele mai multe ori, vin la piaţă şi cumpăr tot ceea ce am nevoie, iar plata o fac cu tichetele“, ne-a spus Dorica Tecar.
Roxana Nafiru