Caraş-Severin, Romania

Campania de eradicare a anemiei infecţioase, cunoscută şi sub denumirea de „Sida cailor“, se poticneşte prin curţile proprietarilor care refuză să predea caii bolnavi. Un astfel de episod s-a consumat în noaptea de marţi spre miercuri în satul Şoşdea, comuna Măureni.

Mai mulţi locuitori au ieşit în drum, încercând să-i împiedice pe angajaţii Direcţiei Sanitar-Veterinareşipentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin să ridice caii bolnavi de anemie infecţioasă. Localnicii susţin că preţul oferit de stat, cuprins între 1.000 şi 3.000 de lei, este o bătaie de joc, în condiţiile în care pentru mulţi dintre ei aceste animale sunt singurul sprijin din gospodărie.

În cadrul campaniei de eradicare a anemiei infecţioase, susţinută şi de Uniunea Europeană, la nivelul judeţului s-a constituit o comisie de evaluare şi control, formată din reprezentanţi ai DSVSA, ai Instituţiei Prefectului, ai Oficiului pentru Reproducere Animală şi ai primăriei pe raza căruia se efectuează verificarea.

Membrii acesteia susţin că preţul despăgubirilor este stabilit corect, potrivit legii, în funcţie de evaluarea de piaţă a animalului: vârstă, greutate şi condiţiile de creştere în gospodăriile localnicilor. În cazul de la Şoşdea, dr. Ioan Brebu, directorul DSVSA ne-a declarat că proprietarii de cai au fost anunţaţi din timp cu privire la măsurile ce trebuie luate în astfel de situaţii, şi că aceştia nu au opus rezistenţă până în seara incidentului. „Oamenii au semnat fişele de evaluare, apoi s-au răzgândit şi au coborât din maşini caii care urmau să ajungă spre abatoarele de sacrificare. Cu toate acestea, legea trebuie respectată. Aşa că, animalele vor fi ridicate, iar proprietarii amendaţi cu suma de 3.600 de lei fiecare. Mai mult, aceştia nu vor mai putea beneficia de despăgubirile date de stat“, a mai precizat Ioan Brebu.

În Caraş-Severin au fost identificate, în ultimele două luni, 247 de animale bolnave de „Sida calului“, iar până în prezent s-a reuşit ridicarea unui număr de 208, restul urmând a fi luate cu sau fără voia proprietarilor în zilele următoare. Caii vor fi transportaţi la un abator autorizat, unde vor fi sacrificaţi, iar carnea va fi dată în consum condiţionat cu tratament termic, în special pe pieţele din Uniunea Europeană.

Roxana Nafiru