În ultima vreme, caransebeşenii au putut retrăi una dintre realităţile neplăcute ale anilor dinainte de 1990: întreruperile supărătoare, repetate ale alimentării cu energie electrică.
Pauze lungi, pauze mai scurte, dar repetate, adică tot ceea ce trebuie pentru ca cetăţeanul să-şi iasă din minţi. Am încercat să aflăm ce se întâmplă de la şefii locali ai Enel Electrica Banat. Neoficial, aceştia ne-au confirmat existenţa unor probleme ale reţeleor de alimentare, vechi şi uzate, dar pentru informaţii oficiale am fost îndrumaţi spre „judeţ“, pentru a lua legătura cu purtătorul de cuvânt din cadrul Unităţii Teritoriale de Reţea Reşiţa.
De aici am aflat că în perioada 1-11 iunie au fost înregistrate un număr de patru întreruperi neprogramate de energie electrică, cauzate, după caz, de cabluri sau cutii terminale defecte. Să înţelegem, deci, că restul întreruperilor au fost programate şi să remarcăm inspiraţia în alegerea momentului: cu precădere, în timpul partidelor Campionatului European de Fotbal.
Mai departe, aflăm că: „echipele S.C. Enel Distribuţie Banat S.A. – U.T.R. Reşiţa au remediat în medie de o oră şi zece minute aceste întreruperi, timp care se încadrează în standardul de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice“. Deci, după standardele celor de la Enel, întreruperile de o oră-două sunt normale.
Dar dacă cetăţeanul întârzie cu plata facturii, va putea el invoca faptul că amânarea plăţii se înscrie în „standardele proprii de performanţe financiare?“. Cu siguranţă, nu! Aşa că, bine ar fi ca cei de la Enel să înţeleagă că, atâta timp cât beneficiarul serviciilor plăteşte, el stabileşte „standardele de performanţă“.
Iulius Pîrvu