Caraş-Severin, Romania

La fel ca în fiecare an, pregătirea primei zile de şcoală ridică o serie de probleme. Şi totuşi, există şcoli care nu se confruntă cu foarte multe. Un exemplu în acest sens ar fi Liceul Teoretic „Traian Vuia“ din Reşiţa care începe anul şcolar cu două mari împliniri: una este reabilitarea internatului (partea interioară a acestuia), cealaltă – finalizarea lucrărilor la supraetajarea corpului principal al instituţiei, la care se adaugă câteva laboratoare noi, printre care şi unul informatic (AeL).

Crearea acestui etaj a dat liceului posibilitatea de a regândi organizarea spaţiilor de învăţământ, care vor fi reorientate spre lucrul cu laboratoarele.

Totuşi, există şi instituţii de învăţământ care se confruntă cu o acută lipsă de fonduri şi cu neînţelegerea fenomenului şcolar din partea autorităţilor. De exemplu, Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 7 din Reşiţa n-a primit bani pentru reabilitarea sălii de sport, nici pentru termopane – parchetul claselor din Corpul B fiind frecvent afectat, la orice ploaie mai serioasă, apa intrând prin tâmplăria veche, pentru zugrăveli şi reparaţii curente, care se fac pe cheltuiala părinţilor, a dascălilor şi din fonduri extrabugetare, după cum ne-a mărturisit Cristiana Schmaler, directorul instituţiei. Totuşi, potrivit acesteia, este vorba despre faptul că „primăria nu cunoaşte nevoile şcolii“…

Antoniu Mocanu
[email protected]