Caraş-Severin, Romania

Cele mai multe muzee au început prin donaţiile unor persoane. Altele au fost îmbogăţite astfel.

Şi totul prin dragostea unor oameni pentru artă, pentru istorie. Muzeul Banatului Montan a primit de-a lungul timpului donaţii de la cunoscuţi artişti precum Theodora şi Ioan Stendl, iar recent şi de la Emeric Maroşi. Acesta, născut în municipiu, dar trăind în Israel, a trimis la începutul anului 2007 o scrisoare muzeului din oraşul său natal, Reşiţa, manifestându-şi dorinţa de a dona 20 de lucrări ale strămoşului său, Armin Maroşi. Această iniţiativă a dus la naşterea Asociaţiei Culturale „Maroşi – Muzeul Reşiţa“.

Asociaţia şi-a propus să promoveze copiii talentaţi în domeniul desenului, picturii grafice şi sculpturii şi evocarea memoriei prof. Armin Maroşi, cel dintâi profesor de desen al primei şcoli din Reşiţa.

Muzeul Banatului Montan a găzduit zilele acestea o expoziţie-concurs a tinerilor graficieni şi pictori reşiţeni. Lucrările au fost analizate de un juriu, iar cea mai bună a fost recompensată de Asociaţia „Maroşi-Muzeul Reşiţa“ cu 500 de dolari.

Evocarea memoriei profesorului Armin Maroşi se face printr-o expoziţie a lucrărilor păstrate, donate de nepoţii pictorului Emeric Maroşi şi Toma George Maiorescu. Expoziţia va cuprinde şi lucrări ale strănepoatei prof. Armin Maroşi, pictoriţa Wanda Daniela Deca.

Directorul Muzeului Banatului Montan, Dumitru Ţeicu, susţinea că: „Expoziţia întreagă se doreşte a fi un omagiu şi o rememorare a destinului unei familii de intelectuali evrei, familia Maroşi, cu rădăcini adânci şi puternice în fiinţa unui oraş multicultural şi multiconfesional – Reşiţa de odinioară“.

Nina Curiţa

[email protected]