Majoritatea absolvenţilor de gimnaziu din Caraş-Severin vor să urmeze un liceu cu profil teoretic. La fel ca în fiecare an, şcolile teoretice sunt în topul preferinţelor, deşi piaţa muncii are nevoie de tineri specializaţi în domeniul serviciilor sau în domeniul tehnic.
Elevii, în special cei cu note mari, nu iau deloc în considerare şcolile de meserii, deoarece au convingerea că un liceu teoretic e cu mult mai avantajos, întrucât le oferă posibilitatea să urmeze o facultate.
Foşti absolvenţi de gimnaziu, acum liceeni, se plâng de nenumărate ori că au prea mult de învăţat. Deşi ştiu că îi aşteaptă acelaşi lucru, actualii absolvenţi de gimnaziu merg pe acelaşi traseu: preferă toceala şi diploma, nu o specializare care poate, mai târziu, îi va ajuta să îşi găsească un job într-o ţară europeană.
Ori experienţa multor tineri ieşiţi de pe băncile facultăţilor a demonstrat, în nenumărate rânduri, că pe piaţa muncii diploma nu are nici o valoare fără o specializare.
Care este însă motivul pentru care elevii continuă să neglijeze şcolile de meserii? Adriana Romanu, dirigintă a clasei a VIII-a B de la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 2 Reşiţa, crede că motivul pentru care mulţi elevi neglijează şcolile de meserii este mentalitatea părinţilor: „Acum e la modă liceul. Părinţii, majoritatea din ei muncitori, îşi ghidează copiii spre un liceu teoretic. Sigur, şcolile profesionale au rolul lor. La mine în clasă s-a optat şi pentru grupuri şcolare. I-am convins să opteze pentru specializări ca: operare calculator, design vestimentar, turism, alimentaţie publică, deoarece sunt foarte căutate pe piaţa muncii“.
E greu să decidem ce e mai avantajos: un liceu teoretic sau o şcoală de meserii. Greşelile privind decizia asupra unei cariere se resimt după mai mulţi ani, dacă tânărul este nemulţumit de munca sa sau dacă nu face faţă cerinţelor profesionale.
Privind la experienţele absolvenţilor de licee şi de facultăţi, observăm că mulţi tineri nu au luat o decizie în cunoştinţă de cauză. Iar noua generaţie riscă să facă la fel.